Komentari (17)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Prije svega država čini katastrofalnu grešku što dozvoljava da se omladina upisuje na fakultete koji objektivno ne zahtijevaju na godišnjoj razini 750 diplomanata (npr.Pravo, Ekonomija) Treba ograničiti upis na "ne kurentne fakultete" i favorizirati one koje društvo treba i može apsorbirati. Država od 3,8 milijuna stanovnika (od kojih je rezidentnih 2,9 milijuna) ne treba u jednoj deceniji 5.000 pravnika ili ekonomista... Kada se ovom broju dodaju diplomanti svih neproizvodnih, te fakulteta društvenih i političkih nauka, kao i fakulteti koji produciraju kadrove koji nisu niti zavedeni u registar i nomenklaturu zanimanja u državi, nije ni čudo da imamo veliki broj nezaposlenih visokoškolaca. Poseban problem je i država koja ne stvara ozračje za pokretanje privatnog biznisa, ne stvara nova radna mjesta, destimulira visokim dažbinama svaku inicijativu i domaću privredu uvozeći neselektivno i ono što bismo mi mogli proizvoditi i ono za što se plačaju cijene razine kao u EU.
Sta u ovoj drzavi i opcenito znaci ovo ''mladi'' nezaposleni? Kako godine nezaustavljivo lete 25+ sigurno nije medju njima. Sve u svemu ja se ne nadam bilo kakvom uspjehu ove drzave. Hocu rec, sagledas sve i jasno ti je. Jedina nada mi je otic vani i dajem koliko mogu od sebe da to ostvarim. Ovdje nit cu se ozenit niti imat djecu, kamoli napravit svoj krov nad glavom i imat placu a da mi ne ostane 5 KM nakon svih mjesecnih obaveza.
Dobar dio od tih 67 posto uopce ne trazi posao. Takva smo mi mraka. Samo neka kaplje, ne mora da teče. Nek se ima za kafice, i to je to, kome treba posao?!
istina, ili traži naravno da se uvali na državne jasle.
Istina je da ima takvih, al jako grijesis kad kazes da dobar dio ljencari po kafama ne trudeci se nac posao. Al aj ti meni reci gdje imas posao da mozes zivit od tih para kako treba? Razmisljas li o zeni i djetetu, a mozda i vise djece? Cime to hranit, cime platit skupe rezije za ovakav standard? Placat djeci skolovanje? Rezije u Hrvatskoj su troduplo skuplje al je i standard troduplo veci i bolji. Sta ces ti s placom od 500 KM koja bi ostala ista takva i za 10 godina a PDV i rezije podivljali za 50%? Ja sam radio za sugavih 10 i 20 KM dnevnice i sta ti mislis da mogu postic s tim parama? mozda 40 kafa popit danas a? Ti jesi u pravu da ima ljencuga koje ne gledaju u buducnost al vjeruj mi da je malo onih sto ne bi htjeli radit tamo gdje je placa 700-1000 pa makar ribali govna :)
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
90% ih nece da rade odnosno svi bi da zavrse fax i budu direktori imaju 2000 platu a po mogucnosti nista da ne rade...cast izuzetcima ali sto puta do sada sam se uvijerio danes im posao da zarade posteno za par dana te zovu i kazu nije ovo za mene ili u gorem slucaju nista ne urade....odgovorno stojim iza gore navedenih tvrdnji!!!