{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Sarajevu nema školovanja po hrvatskom programu

S
3.3.2010. u 19:14
0
59
U Sarajevu nema školovanja po hrvatskom programu
0
U Sarajevu nema školovanja po hrvatskom programu
Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar rekao je hrvatska djeca, kada je riječ o Sarajevu ili nekim drugim mjestima u BiH, nemaju mogućnost školovanja po programu koji se provodi u većinski hrvatskim područjima.
Komentarišući činjenicu da šest škola u kantonu Sarajevo ima usklađen plan i program rada sa obrazovnim sistemom islamskih zemalja, Vegar je izjavio Srni da se javne institucije u BiH nerijetko koriste za vjerska i neka druga učenja i ocijenio da se ustavno načelo sekularne države ne poštuje.

"Sva djeca u BiH moraju imati adekvatno obrazovanje u skladu sa svojom nacionalnom tradicijom i u skladu sa savremenim tokovima evropskog obrazovanja", istakao je Vegar.

On je podsjetio da je predsjednik stranke Božo Lubić i ranije upozoravao na ovaj problem kroz slučaj direktora Javne ustanove "Djeca Sarajeva" Razije Mahmutović koja je u sarajevske vrtiće uvela vjeronauku.

Vegar naglašava da se moraju poštivati zakoni i ravnopravnost svih naroda kao i njihova sprava među kojima je materinji jezik i nacionalni plan i program.

Na području Kantona Sarajevo šest osnovnih škola uskladilo je dio plana i programa rada sa obrazovnim sistemom bliskoistočnih, odnosno islamskih zemalja, koje su uz pomoć vlasti Kantona Sarajevo finansirale njihovu izgradnju. Škole su izgrađene u sarajevskim naseljima Osijek, Ilidža, Ilijaš, Grbavica (prijeratnim većinsko srpskim dijelovima grada), a zbog čega je to urađeno odgovor trebaju dati bošnjačke vlasti u Sarajevu, ali i Federaciji BiH /FBiH/.

Iz Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Srni je rečeno da je rad ovih škola, među kojima su i jordanske "Al Amel" u sarajevskom naselju Osijek i "El Manar" na Ilidži, usklađen sa zakonom i da nadležne inspekcije redovno obilaze te obrazovne institucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: