Nastavak kampanje
8

U Sarajevu nastavljeno uklanjanje grafita sa zgrada, policija kažnjava iznosom do 450 KM

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
"Uklanjanje grafita – Zona grafita" naziv je kampanje koja je danas nastavljena u Sarajevu uklanjanjem grafita sa zgrade Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine.

Načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Suvada Kuldija kazala je da je ovo nastavak kampanje u sklopu koje su, osim uklanjanja "loših" i uvredljivih grafita, sačinjene i tri krivične prijave protiv osoba koje su ispisivale grafite.

"Imali smo 11 prekršajnih prijava koje se odnose na oštećenje tuđe stvari i imovine. Imali smo i telefonske prijave građana što je pomak u odnosu na protekle godine kada su se građani prilično indolentno ponašali prema sebi prije svega, pa onda prema društvu u kojem žive", istaknula je Kuldija.

Foto: Fena
Foto: Fena

U skladu sa općinskim odlukama, kazala je Kuldija, za ispisivanje grafita, predviđena je prekršajna sankcija u iznosu od 150 do 450 KM.

"Mi smo prošle godine fotografisali sve grafite na području Sarajeva i u dogovoru sa Gradskom upravom Grada Sarajevo odlučili koje ćemo od njih skidati i brisati", dodala je Kuldija.

Alma Rešo iz Gradske uprave je istakla da od prošle godine podržavaju projekt uklanjanja grafita.

Suvada Kuldija
Suvada Kuldija

"Ove godine ćemo sa 33 lokacije ukloniti grafite za koje smo procijenili da nisu na dobrom mjestu te da ne zadovoljavaju street art (uličnu umjetnost)", podvukla je Rešo.

Rečeno je da je kampanja od javnog interesa za građane i turiste, stvarajući ljepšu sliku grada, ugodniji ambijent za življenje, a time i zaštitu privatnih i javnih objekata.