BiH
0

U Sarajevu na 72.000 metara kvadratnih počinje izgradnja kampusa Internacionalnog univerziteta

FENA
Polaganjem temeljca za izgradnju kampusa Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (International University of Sarajevo) u subotu je ozvaničen početak realizacije projekta kojim se glavni grad Bosne i Hercegovine pridružuje porodici internacionalnih univerzitetskih centara.

Radi se o zajedničkom projektu Republike Turske i Bosne i Hercegovine u čiju će se realizaciju putem Fondacije za razvoj obrazovanja (zajednička fondacija dviju zemalja) investirati više od 40 miliona eura.

U prisustvu članova visoke državne delegacije Republike Turske, predstavnika javnog, političkog i kulturnog života BiH, te članova diplomatskog hora kamen temeljac za izgradnju jedne od najprestižnijih visokoškolskih institucija u regionu i šire položili su zamjenik turskog premijera Abdullatif Sener, ministar obrazovanja u vladi R Turske Huseyn Celik, predsjednik Fondacije za razvoj i obrazovanje Abdulkadir Tacyildiz, te ministar civilnih poslova BiH Safet Halilović, i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić.

[SLIKA]1[/SLIKA]

U obraćanjima visokih turskih zvaničnika - Senera, Celika i rektora Internacionalnog univerziteta u Sarajevu Tahsina Erkana Ture akcentiran je značaj obrazovanja i nauke kao medijuma za jačanje razvojnih mogućnosti i uopće zbližavanje različitih kultura i naroda.

Nauka i obrazovanje, kako su istaknuli, ne poznaju granice i predstavljaju najbolju investiciju, pogotovo za zemlju u razvoju kakva je Bosna i Hercegovina.

U ime bh. vlasti realizaciju ovog značajnog projekta pozdravio je ministar Safet Halilović, istaknuvši važnost adekvatnog odgovora na zahtjeve modernog doba i globalne integracijske procese.

[SLIKA]2[/SLIKA]

  • Mi u potpunosti prihvatamo slobodu izražavanja, pravdu i mir za sve, zalaganje za nauku, respekt različitosti, razmjenu resursa i kreiranje različitih vrijednosti, koji su svojverstan moto Internacionalnog univerziteta u Sarajevu, kazao je Halilović.

Halilović smatra kako Internacionalni univerzitet Sarajevo na najkonkretniji način doprinosi kreiranju evropskog prostora visokog obrazovanja, što podrazumijeva bolonjski proces, a koji insistira na regionalnom povezivanju.

Internacionalni univerzitet u Sarajevu otvoren je 2004. godine i trenutno djeluje na drugoj adresi (u Paromlinskoj ulici).

Izgradnjom kampusa na lokalitetu Hrasnička cesta, općina Ilidža, stječu se uvjeti za intenziviranje obrazovnog i naučnog djelovanja u okviru ove međunarodne visokoobrazovne institucije.

[SLIKA]3[/SLIKA]

Kampus se gradi na oko 72.000 kvadratnih metara zemljišta i kako se očekuje njegova izgradnja bit će okončana 2010. godine, a već u jesen naredne godine stvorit će se uvjeti za preseljenje postojećih kapaciteta iz Paromlinske ulice.

Trenutno na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu studira više od 200 studenata iz 12 zemalja sa četiri kontinenta, a predavači su istaknuti naučni djelatnici iz oko 10 zemalja.

U sklopu kampusa na Ilidži bit će izgrađena četiri fakulteta - medicinski, fakultet ekonomije i poslovne administracije, fakultet tehničkih i prirodnih nauka, te fakultet umjetnosti i društvenih nauka, a bit će inkorporirani i sadržaji kao što su sportski objekti, šoping cenar, hotel, studentski domovi, biblioteke...

Nastavni plan i program Internacionalnog univerziteta u Sarajevu usklađen je s najvišim međunarodnim standardima, a polaznici ovog univerziteta stiču diplome koje će biti priznate, kako u BiH tako i u inostranstvu.