Forto podržava
6.3k

U Sarajevu moguće uvođenje restrikcija za nevakcinisane, prvi sastanak u ponedjeljak

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto rekao je danas da Krizni štab Kantona Sarajevo zahtijeva uvođenje restriktivnih mjera za nevakcinisane u ovom kantonu.

Kako je rekao Forto, Krizni štab im je preporučio da niko u KS u ustanove čiji je vlasnik kanton ne može ući bez dokaza o primitku bar jedne doze vakcine, dokaza o preležanoj infekciji koronavirusom ili negativnog PCR testa.

"Krizni štab zahtijeva restriktivne mjere, a vlada će na sljedećem sastanku, koji će se održati možda već u ponedjeljak, raspravljati o njihovom usvajanju. Moje lično mišljenje ja da su restriktivne mjere neophodne za one ljude koji misle da je u redu da dolaze u radno okruženje nevakcinisani i netestirani", kazao je Forto.

Naglasio je da je i u svijetu 95 posto onih sa težom kliničkom slikom većinom nevakcinisano.

Forto je dodao da bi se ove mjere mogle odnositi i na ulazak u sve objekte koji su u većinskom vlasništvu Kantona Sarajevo.

Slično pravilo primjenjuje se u mnogim zemljama širom Evrope i to je jedan od načina da se ljudi motiviraju na vakcinisanje, ali i smanji širenje koronavirusa među onima koji bi mogli imati teške i fatalne posljedice jer nemaju nikakvu zaštitu.

U Kantonu Sarajevo do sada je vakcinisano nešto više od 130.000 ljudi. Za kolektivni imunitet stručnjaci smatraju da je neophodno da se vakciniše minimalno između 60 i 70 posto stanovništva. U Kantonu Sarajevo živi nešto više od 400.000 stanovnika.