Traže se rješenja
25

U Sarajevu danas velika konferencija o migracijama, dolaze brojni evropski i regionalni zvaničnici

D. Be.
Regionalna konferencija "Sarajevo Migration Dialogue" održat će se od 17. do 19. novembra 2021. godine u Sarajevu. Kroz ovu konferenciju na najvišem nivou želi se ojačati saradnja i partnerstvo u regiji kao i razmjena informacija i iskustava, koji su od presudne važnosti za efikasno upravljanje migracijama.

Uz učešće ministara regiona, predstavnika Evropske unije i međunarodnih organizacija razgovarat će se o konkretnim prijedlozima za rješavanje pitanja u oblasti migracija.

Diskusije će se voditi kroz tri panela: upravljanje migracijama, kontrola i upravljanje granicom te budući trendovi i izazovi u migracijama.

Na konferenciji će danas učestvovati ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs, komesarka EU za unutrašnje poslove Ylva Johansson, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

U planu je dolazak i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, komesara EU Olivera Varhelyija, ministar unutrašnjih poslova Sj. Makedonije Oliver Spasovski, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Turske Ismail Catakli, načelnika Uprave za granicu Hrvatske Zorana Ničena, državnog sekretara MUP-a Crne Gore Zorana Miljanića, izvršnog direktora Frontexa Fabricea Leggerija, direktora GP BiH Zorana Galića, ministra vanjskih poslova Mađarske Petera Szijjarta, direktora Službe za poslove sa strancima Slobodana Ujića, direktora za migracije MUP-a Austrije Petera Webingera i drugih.

Organizator konferencije je Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uz podršku Hilfswerk International-a. Konferencija se provodi u okviru projekta "Smanjenje neregularnih migracija u EU putem jačanja kapaciteta struktura povezanih sa migracijama na zapadnom Balkanu". Ovaj projekat sufinansiraju Fond za azil, migracije i integracije (AMIF) i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Austrije