Srednja zainteresiranost
208

U Sarajevu danas utrošeno 2.471 doza vakcina, imunizacija bez najave i naredna dva dana

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Danas je u Zetri iskorišeno ukupno 2.471 doza vakcina protiv koronavirusa tokom prvog dana vakcinacije stanovnika Kantona Sarajevo bez najave, iako je na raspolaganju bilo 4.000.
Imunizacija građana je trajala od 8 sati ujutru do 20 sati, a vakcinisano je 2.286 građana prvom dozom AstraZenece te 24 osobe drugom dozom tog proizvođača vakcina.

Prvu dozu Pfizera dobilo je 30 građana, a drugu dozu njih šestero. Na raspolaganju je bilo i mali broj Sinopharma, pa je tako prvu dozu te vakcine primilo 35 osoba, a drugu dozu dvije osobe.

Što se tiče Sinovaca, drugu dozu je primilo 88 osoba.

Nakon jutrošnjih gužvi koje su obilježile prvi dan imunizacije bez najave, ispred sarajevske Zetre u poslijepodnevnim i večernjim satima nije bilo skoro nikoga.

"Dani otvorenih vrata" kada će svi zainteresovani moći primiti vakcinu bez prethodne prijave ili poziva trajat će i u nedjelju i ponedjeljak, a svakog dana na raspolaganju će biti 4.000 doza.

Zbog visokih temperatura i očekivanih gužvi ispred Zetre su prije dva dana postavljeni šatori kako bi zaštitili građane od sunca usljed visokih ljetnih temperatura.

Nadležni ističu važnost vakcinacije te pozivaju sve građane da iskoriste priliku i što prije se imuniziraju naročito jer je broj zaraženih u porastu kako u BiH, tako i u regionu i drugim državam Evrope.