BiH
0

U Sarajevu četvrti trening modul iz evropske i sigurnosne politike

FENA
Ministarstvo odbrane BiH i Zajednički štab Oružanih snaga BiH podržali su Ministarstvo vanjskih poslova BiH u organizaciji četvrtog trening modula iz Evropske i sigurnosne politike (ESDP) pod nazivom "Perspektive, praktični aspekti i zaključci", koji se održava od 16. do 21. septembra u Sarajevu.

Kako je saopćeno iz MOBiH-a, u okviru ovog modula dosad je, održana panel diskusija o perspektivama Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU i ESDP.

Također, u organizaciji MO i ZŠ OSBiH organiziran je i svečani prijem za predavače i učesnike modula, vojno-diplomatske predstavnike akreditovane u BiH, te predstavnike Republike Austrije koji su pružili podršku organizaciji ovog skupa.

Bila je to prilika za iznošenje utisaka o dosadašnjem toku treninga i razmjenu iskustava u ovoj oblasti.

Pomoć BiH, kao zemlji domaćinu održavanja modula, pružilo je MO Austrije, koje je osiguralo prisustvo visokog nivoa predavača, panelista i drugih učesnika iz struktura EU, institucija Republike Austrije, te institucija drugih država i nevladinog sektora.

Austrija je u periodu predsjedavanja EU tokom 2006. godine pokrenula inicijativu o održavanju Trening programa iz ESDP za zemlje u procesu stabilizacije i pridruživanja - BiH, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Albanija.

Ukupno trajanje trening programa je tri godine (tri jednogodišnja ciklusa), a jednogodišnji ciklus se sastoji od četiri trening modula. Također, svaka od zemalja uključenih u proces stabilizacije i pridruživanja domaćin je održavanja jednog trening modula.

Dosad su realizirana tri modula (Beograd, Skoplje i Zagreb) u okviru prvog jednogodišnjeg ciklusa trening programa, na kojima su učestovali i predstavnici institucija BiH. Teme su bile "Institucionalni okvir EU", "Kapaciteti, upravljanje krizama, civilno-vojna koordinacija", te "Operacije i obuka".

U realizaciji skupa u Sarajevu sudjeluju i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH.