Promocija ljudskih prava
195

U Sarajevu će se održati 13. međunarodno takmičenje za osobe sa intelektualnim teškoćama

I. M.
U Sarajevu će se uskoro održati 13. međunarodno sportsko takmičenje "Sportske igre Oaze", koje organizuje Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo "Oaza".

Ove godine Sportske igre Oaze 2023. će biti organizovane u periodu od 28. septembra do 1. oktobra. Otvorenje će biti upriličeno 28. septembra u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko" s početkom u 11 sati.

Sportisti, osobe sa intelektualnim teškoćama, takmičit će se u sedam sportova, i to: nogomet, atletika, boćanje, košarka, plivanje, stoni tenis i MATP program za osobe sa višestrukim smetnjama. Sportske igre Oaze će biti koncipirane tako da će unifid sistem takmičenja biti zastupljen u tri sporta, i to: nogomet, košarka i boćanje. Cilj takmičenja je promocija sposobnosti i mogućnosti osoba sa invaliditetom, te praktična primjena UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom.

Sportske igre Oaze 2023 podržane su od strane švedske nevladine organizacije MyRight-BiH- Empowers people with disabilities, koja okuplja preko dvadeset organizacija osoba sa različitim invaliditetom za međunarodnu razvojnu saradnju, kao i Fondacije Don Carlo Gnocchi iz Italije.

Vasa podrška i medijski prostor će zasigurno povećati društveni interes za takmičarski sport osobe sa invaliditetom. Zajedno im pružamo priliku da pokažu šta znaju.