Epidemiološka situacija
1

U Sarajevu 121 osoba pozitivna na koronavirus, šest smrtnih slučajeva

B. R.
Ilustracija (Foto: T. S./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: T. S./Klix.ba)
U Kantonu Sarajevo registrovana je 121 osoba pozitivna na koronavirus, od 941 obrađenog testa. Oporavile su se 104 osobe, dok je šest osoba preminulo, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Poređenja radi, jučer su u ovom kantonu registrovane 122 osobe pozitivne na koronavirus, od 848 obrađenih testova. Preminule su četiri osobe.

Na bolničkom liječenju su 143 pacijenta, od kojih je 135 sa akutnom infekcijom, dok su ostali postcovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 20,28 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) liječe se 73 pacijenta, a u Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" 70. Na respiratoru je sedam osoba, a 14 pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju. Kiseoničku podršku koristi šest pacijenata.

U Kantonu Sarajevo je 1.549 aktivnih slučajeva koronavirusa. U samoizolaciji su 2.602 osobe. Od početka pandemije registrovano je 64.439 osoba koje su bile pozitivne na koronavirus te 61.389 osoba koje su izliječene.

"U proteklih sedam dana prosječan broj pozitivnih na virus je 145, dok sedmična incidenca, odnosno broj pozitivnih na virus na 100.000 stanovnika, iznosi 241", podaci su kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

U Covid ambulantama Doma zdravlja pregledan je 301 pacijent, od kojih su tri transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid ambulantama uzeto je 813 PCR briseva.

Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 7:30 do 20 sati.

Covid pozivni centar imao je 315 poziva te je u Covid ambulantama bilo 242 telefonskih razgovora s pacijentima.

Ovog vikenda omogućena je vakcinacija naših tržnom centru Sarajevo City Center (SCC), a u toku proteklog dana tu je iskorišteno 259 doza vakcina.

Od ponedjeljka se nastavlja vakcinacija u domovima zdravlja u svih devet općina Kantona Sarajevo.

Iz kantonalnog Ministarstva zdravstva su još jednom pozvali građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje drugih osoba. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji te ih pozivaju da i dalje poštuju propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.