Ograničavanje pušenja
505

U sarajevskom restoranu održana prva zabava bez duhana: Veliki iskorak u zaštiti zdravlja

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
U Sarajevu je danas povodom zakona o ograničavanju pušenja, koji na području cijele FBiH stupa na snagu u nedjelju 28. maja, organizovan Smoke free party.

Zabavu je organizovala PROI organizacija iz Sarajeva u Drugoj kući, a govorili su direktorica PROI, kao i predstavnica Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Amina Ramić Čatak iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH kaže da je donošenje ovog zakona donosi veliki iskorak u zaštiti javnog zdravlja. Naglašava, međutim, da ovo nije zakon o zabrani pušenja, već samo o njegovom ograničavanju.

"Donošenje ovog zakona donosi veliki iskorak u zaštiti javnog zdravlja. Ovo nije zakon o zabrani pušenja nego zakon o zaštiti zdravlja od posljedica duhanskog dima. Zakon kontrolira mjesta na kojima je dozvoljeno pušenje. U pripremi zakona držali smo se svih preporuka od WHO od 2009. godine, kao i EU preporuka. Ovim zakonom unaprijedit će se inspekcijski nadzor", kazala je Ramić Čatak.

Rečeno je potom kako se primjena ovog zakona čini odnosi na nešto što otežava poslovanje, ali treba to posmatrati i kao poslovnu priliku. Ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn uporedio je BiH sa Švicarskom, gdje je također na snazi zakon o ograničavanju pušenja i kaže da se tamo, primjenom ovog zakona, poslovanje i promet firmi nad kojima se primjenjuje zakon nije promijenio.

Istakao je da švicarska ambasada podržava uvođenje ovog zakona.

Vedran Marčinko, pomoćnik ministra za pravne poslove i EU integracije u Federalnom ministarstvu zdravstva kazao je kako je ovaj zakon, procedurama, usvojen. Također, dodao je da je pravilnik u kojem je opisano gdje se može konzumirati duhanski proizvod spreman te da će se uskoro naći na zvaničnoj web stranici Federalnog ministarstva zdravstva.