BiH
16

U sarajevskom naselju Nahorevo početkom juna počinje gradnja vodovoda

Piše: A. B.
Nahorevo
Nahorevo
Stanovnici sarajevskog naselja Nahorevo uskoro bi trebali dobiti vodovod, s obzirom na to da je gradnja s izvorišta Klanice najavljena za početak juna. Osim stanovnika Nahoreva, vodu će imati i naselja Nahorevska brda, Muharemovići i Selja.

Građani ovog dijela Sarajeva već godinama imaju problema s vodosnabdijevanjem i čekaju na gradnju vodovodne mreže. U toku je postupak izdavanja građevinske dozvole, nakon čega slijedi objava tendera i izbora izvođača radova.

Riješeni su imovinsko-pravni odnosi, a uporedo s tim prikuplja se i dokumentacija potrebna za izdavanje odobrenja za građenje. Ova oblast je specifična jer se nadležnosti preklapaju na dvije općine - Centar i Stari Grad. Dozvolu će stoga izdati Gradska uprava Grada Sarajeva koja se prije dvije godine proglasila nenadležnom za ovo područje.

Stručnjaci ističu da je potrebno kaptirati vrelo i napraviti nekoliko rezervoara. Stanovnici su duži vremenski period razočarani, jer im sa svih strana obećavaju gradnju vodovoda.

Stanovnici pomenutih naselja snalaze se na razne načine, a najviše problema imaju kada padne snijeg i cisterne ne mogu dolaziti.

Završen je glavni projekat za gradnju vodovoda koji je radio Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Iz Općine Stari Grad Sarajevo, na čijoj se teritoriji nalazi izvorište Klanica, ističu da su izdali rješenja o eksproprijaciji zemljišta i time završili svoj dio obaveza o projektu izgradnje vodovodne mreže.

Iz Općine Centar su nam kazali da je iz budžeta za izgradnju vodovoda na pomenutim područjima planirano oko 1,2 miliona maraka.