BiH
112

Počeli radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže koja napaja centralnu jezgru Sarajeva

Klix.ba
Foto: Press KS
Foto: Press KS
Radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže od Skenderije do Vijećnice, na području općina Centar i Stari Grad, u dužini od dva kilometra počeli su danas. Radove izvodi firma Mibral d.o.o. s čijim su predstavnicima mjesto početka radova danas obišli premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić i direktor Kantonalnog javnog komunalnog (KJKP) Vodovod i kanalizacija Nezir Hadžić.

"Radi se o rekonstrukciji cjevovoda koji napaja centralni dio grada i koji smo postavili kao primarni cilj u smanjenju redukcija vode. Taj cjevovod je vezan za lokalitete na kojima imamo najizraženije redukcije. Izgrađen je 1961. godine i našim analizama smo ustanovili da je u jako lošem stanju. Nadamo se da ćemo sanacijom ovog dijela vodovodne mreže očuvati puno veće količine vode u našim akumulacionim prostorima i na taj način u centralnim dijelovima grada smanjiti postojeće redukcije", objasnio je direktor KJKP ViK NezirHadžić.

Prema planiranoj dinamici i kratkoročnim ciljevima koje je VIK dostavio Vladi Kantona Sarajevo radovi bi trebali biti okončani najkasnije za 90 dana.

"Njihova ukupna vrijednost je 1.100.000 KM, a finansira ih Kanton Sarajevo putem Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo", istakao je ministar Hasanspahić.

Foto: Press KS
Foto: Press KS

Premijer Konaković naglasio je da je započet jedan od pet najvećih projekata Vodovoda i kanalizacije, kojim će se ostvariti značajno smanjenje gubitaka vode, a prema procjenama stručnjaka 50 litara vode u sekundi. Izrazio je očekivanja da će radovi biti okončani na vrijeme.

"Bitno nam je da građani shvate da će ovakvih radova biti u ovoj godini, zbog kojih je moguće i otežano odvijanje saobraćaja, ali mislim da bi s obzirom na značaj ovog projekta svi trebali imati razumijevanja. Problem vodosnabdijevanja rješavamo na više polja i to kroz rekonstrukciju mreže, borbu s nelegalnim potrošačima ali i sa kriminalom unutar samog preduzeća", potcrtao je premijer Konaković.

Prvi radovi na rekonstrukciji ovog dijela vodovodne mreže izvode se od Drvenije do Principovog mosta.