{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U sarajevskom Centru "Safet Zajko" otvorena botanička bašta sa vodenim sadržajima

19.10.2017. u 16:11
4.461
97
U sarajevskom Centru "Safet Zajko" otvorena botanička bašta sa vodenim sadržajima
4.461
U Centru za edukaciju, sport i rekreaciju "Safet Zajko", kojeg je Općina Novi Grad izgradila u kompleksu nekadašnje kasarne, danas je otvorena i botanička bašta sa vodenim sadržajima.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Time je najveći park sa u gradu Sarajevu sa raznovrsnim sportsko-rekreacionim sadržajima dobio još jedan lijepo uređen prostor u kojem će moći uživati sve generacije, od najmlađih do najstarijih.

Botanička bašta prostire se na oko 2,5 hektara novog dijela parka, gdje su izgrađena tri vještačka jezera sa vodopadom. Povezana su pješačkim mostovima, a na cijelom prostoru izgrađene su šetnice, te mjesta za odmor. U centralnom dijelu jezera nalazi se fontana sa vodoskokom, a ambijent je upotpunjen sa preko stotinu raznovrsnih biljnih vrsta koje dodatno ukrašavaju parkovski prostor. Posebnu skupinu u flori parka čine Pančićeva omorika (lat. Picea omorica), Ginko (lat. ginco biloba) i Magnolija (lat.Magnolia sp.). Uz sve navedeno, cijeli prostor je osvijetljen što u večernjim satima daje poseban ugođaj za posjetioce.

Osim uživanja u prelijepom ambijentu, najmlađima će uz korištenje vozića biti na raspolaganju i pedaline. Cijeli projekat koštao je 480.000 konvertibilnih maraka.
Centar godišnje posjeti više od 250.000 ljudi.

"Ovaj reprezentativni sportsko-rekreacioni centar, sa puno zelenila, atletskom stazom, fudbalskim stadionom sa umjetnom travom, košarkaškim i dječijim igralištima, te brojnim drugim sadržajima za djecu i odrasle, otvorili smo prije dvije godine. Ponosni smo na ovaj projekat i s ponosom ga možemo predstaviti svima koji dođu izvan Sarajeva i iz cijele Evrope", kazao je općinski načelnik Semir Efendić.

U Centru je dosada izgrađeno oko 70 posto sadržaja, a među njima su i teniska igrališta, tereni za stoni tenis, alpinistički trening park sa umjetnim stijenama za penjanje namijenjenim za profesionalce i rekreativce. Pored sportskih terena, prirodnih ljepota i dječijih parkova, posjetiocima su na raspolaganju i dva ugostiteljska objekta, gdje se mogu osvježiti.

Iz Općine poručuju da će i u naredom periodu raditi na uređenju parka i obogaćivanju prostora novim sadržajima. Planirana je izgradnja još jednog dječijeg igrališta, koje će svojim izgledom i sadržajem biti jedinstveno na prostoru Novog Grada i šire. Gradit će se i multifunkcionalna sportska dvorana, objekat za obuku i prekvalifikaciju, te parking sa parkomatom.

Prilikom otvaranja novog dijela parka prisutnima se obratio i zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ivica Šarić. Čestitajući menadžmentu Općine na ovom jedinstvenom projektu, istakao je da je ovo jedna oaza koja je bila prijeko potrebna gradu Sarajevu i njegovim stanovnicima.

Bitno je napomenuti da se punjenje jezera vrši vodom iz postojećih bunara, a ne vodom iz gradskog vodovodnog sistema.

Podsjećamo, botanička bašta u Centru "Safet Zajko" završena je prije otprilike tri mjeseca, ali se na zvanično otvorenje čekalo do danas jer se čekalo na službeni stav sudskoj vještaka kojeg je angažiralo Tužilaštvo KS, zbog istrage u slučaju smrti radnika kompanije "Bosman" koji je preminuo tokom izvođenja radova.

Tužilaštvo KS je prošle sedmice obavijestilo PU Novi Grad da je radnik preminuo usljed infarkta te je tek tada uklonjena zaštitna traka sa gradilišta, nakon čega se i zvanično mogla otvoriti botanička bašta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: