BiH
67

U Sarajevskoj katedrali održana misa povodom Silvestrova

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu večeras je pred brojnim vjernicima upriličena misa povodom Silvestrova, koje se obilježava noć uoči Nove godine.

Misu je predvodio nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, koji je pozvao sve vjernike da s očišćenim srcem uđu u Novu godinu.

Mjesta za sve koji su prisustvovali misi nije bilo, te su mnogi od njih stajali, a među građanima Sarajeva bio je i veliki broj turista.

Sveti Silvestar bio je papa u prijelomnom razdoblju kršćanstva. Prema crkvenim spisima, umro je 31. decembra 335. godine. Bio je 34. papa poslije svetog Petra. Po rođenju je bio Rimljanin, a prema predaji bio je posljednji papa koji je gledao progon kršćana, s obzirom da im je 313. godine Konstantin Veliki Milanskim ediktom dao slobodu.

Prvi je koji je vidio krštenog rimskog cara, a isto tako je i prvi papa koji je umro prirodnom smrću. Prije njega su svi bili žrtve ubojstava.

Slikari i kipari prikazuju ga kao zaštitnika stoke i stočne hrane, uvijek sa štapom u ruci dok pored njega stoji bik ili vol.

U današnjem društvu Silevstar se spominje kao nadimak za onoga koji uvijek kasni ili dođe posljednji. Silverstarska noć je svojevrsna granica staroga i novoga.