BiH
0

Kardinal Puljić: Ovo je dan života jer kroz molitvu razmišljamo o vječnosti

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na groblju Sveti Josip u Sarajevu danas je održana misa povodom svetkovine Svi sveti koju je predvodio kardinal Vinko Puljić.

Veliki broj katolika obišao je groblja svojih najbližih , zapalio svijeće i prisustvovao misi.

"Svetkovinu Svi sveti slavimo misom, obilaskom groblja, susrećemo jedni druge, susrećemo se sa Bogom ali i nama samima jer ne možeš doći na groblje a ne pomisliti na svoj svršetak. Danas slavimo svetkovinu Svi sveti, one koji su postigli blaženstvo, slaveći njih mi tražimo odgovor na pitanje:'Šta je nakon zemaljskog života?' Koliko god nauka napredovala ona nema taj odgovor. Odgovor ima vjera", rekao je kardinal Puljić.

Kardinal je kazao kako ovo nije dan smrti, već dan života jer na ovaj dan vjernici se mole i razmišljaju o vječnosti.

"Blago krotkima i onima koji su isitnski jednostavni, blagi, ponizni. Isus je sam rekao 'Učite se od mene jer sam blaga i ponizna srca', i svi smo svjesni da ljudi koji su jednostavni i bliski ljudima postaju dragi. Zašto je novi papa postao omiljen u svijetu? Zato što je pristupio ljudima kao čovjek" , rekao je Puljić.

Na ovu svetkovinu katolički vjernici se kroz molitvu pitaju kako da i oni jednog dana postignu vječnu sreću jer znaju da je ovaj život samo prolazna stanica iz koje koračaju u vječnost.

"Onima koji Boga ljube, Bog im okreće sve na dobro", podsjetio je kardinal citatom iz Biblije.

"Uz grobove postajemo svjesni vječnosti, vjenčnog žiovota, a ne smrti, jer smrt je trenutna. Nas najviše zanima šta je nakon smrti. Zato je važno da moleći se za ove ljude mi shvatimo da je njihovo tijelo tu, ali da oni žive i njihova duša je besmrtna", kazao je Puljić.

Kardinal je istakao i to kako svaki narod ima svoje simbole koje treba poštivati a ne shvatati kao provokaciju.

"Ako ova zemlja želi izgrađivati mir mora prihvatiti različitost, jednakopravnost. Trebamo izgraditi javno mnijenje koje poštivati i svoje i tuđe", kazao je Puljić.

Drugog novembra je spomen svih vjernika pokojnika ili Dušni dan. Crkva na taj dan omogućava potpuni oprost namijenjen dušama u čistilištu.