{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas su Svi sveti, vrijeme za razmišljanje o svetosti i dobroti

1.11.2013. u 08:04
0
121
Danas su Svi sveti, vrijeme za razmišljanje o svetosti i dobroti
0
Danas su Svi sveti, vrijeme za razmišljanje o svetosti i dobroti
Katolici širom svijeta, pa tako i oni u našoj zemlji, danas obilježavaju svetkovinu Svi sveti. Ova svetkovina se obilježava u znak sjećanja na sve one koji su ispunili svoju vjersku zadaću - bili sveti kao što je svet i sam Bog.
Svetkovina Svi sveti datira iz IV stoljeća, a na današnji dan se obilježava od 835. godine, kada ju je na taj dan premjestio papa Grgur IV zbog prikladnosti da se nakon završene žetve i berbe lakše osiguraju hrana i piće za mnoštvo hodočasnika koji su dolazili u Rim.

Misao na Sve svete potiče vjernike na razmišljanje kako njihov život mora biti svet i dobar, shvaćen u funkciji budućeg života, te kako imamo odgovornost da ga postignemo.

Vjernici u našoj zemlji na Sve svete služe mise, obilaze grobove svojih najmilijih, polažu cvijeće, pale svijeće i odaju počast mrtvima.

Zborna molitva na Sve svete glasi: "Svemogući vječni Bože, danas zajedno slavimo zasluge svih svetih. Molimo te: što je više zagovornika, udijeli nam i veće obilje svoga milosrđa".

Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodit će svetu misu na groblju u župi Stup u 11 sati, a pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar predslavit će svetu misu u Katedrali Srca Isusova. Puljić će potom u 15 sati predvoditi svetu misu na groblju Sveti Josip na Koševu.

U Banjoj Luci sveta misa će biti služena u banjalučkoj katedrali St. Bonaventure u 9 ujutro, a potom se ide na blagoslov grobova. U Mostaru sveta misa na gradskom groblju Smrčenjaci počnje u 10, na groblju Masline u 11, a na Djevojačkom groblju u 12 sati.

Drugog novembra je spomen svih vjernika pokojnika ili Dušni dan. Crkva na taj dan omogućava potpuni oprost namijenjen dušama u čistilištu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: