Zakon u fazi nacrta
364

U sarajevskim školama uskoro politika jedan predmet - jedan udžbenik

Piše: M. N.
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Foto: Ilustracija/Klix.ba
Roditelji čija djeca pohađaju osnovne i srednje škole na području Kantona Sarajevo konačno više neće mučiti muku kojeg autora da izaberu kada budu kupovali udžbenike za nastavne predmete, jer je novim zakonom, koji je u fazi nacrta, predviđena politika jedan predmet - jedan udžbenik.

Nacrt zakona o udžbenicima naći će se na dnevnom redu iduće sjednice Vlade KS, a zeleno svjetlo dalo je Vijeće roditelja KS i Sindikat osnovnog obrazovanja KS. Kako nam je rekao ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović, glavni razlog donošenja predstavlja činjenica da se u osnovnim i srednjim školama koriste udžbenici koje je odobrilo Federalno ministarstvo obrazovanja, a njih ima pet ili šest za jedan predmet, što stvara zabunu kod roditelja, ali i nastavnog osoblja.

"Trenutna praksa u KS koju sam zatekao je da predmetni nastavnici pojedinačno preporučuju koji će biti udžbenik na osnovnu onoga što mu se sviđa. Mi želimo da se većina, naprimjer nastavnika matematike, opredijeli koji je to udžbenik najbolji i da se taj koristi u nastavnom procesu četiri godine. Na taj način ćemo omogućiti da se udžbenici mogu proslijediti ili naslijediti od starijeg rođaka, djeteta i sl. Također, dobit ćemo kvalitetnije udžbenike, jer će svi primjećivati ako nešto nije uredu", kazao je Kazazović.

Istakao je kako su na ovaj način roditelji nepotrebno izlagani finansijskim izdacima, jer su knjige bile skupe zbog manjeg tiraža. Tome dolazi kraj jer će se povećati tiraž knjiga, što će dovesti do niže cijene.

"Ja sam sve vrijeme bio pod pritiskom roditelja da to usvojimo, a s druge strane sam pod pritiskom izdavačkih kuća da ne smijemo ostaviti izdavače bez primanja. Argumenti su na strani roditelja i djece", kazao je ministar.

Dodao je kako će Ministarstvo obrazovanja KS izvršiti i promjene u organizaciji Prosvjetno-pedagoškog zavoda i formirati odjel koji će biti zadužen za izdavačku djelatnost.

Roditelji su veoma zadovoljni ovim potezom na koji čekaju već duže vrijeme. Predstavnici Vijeća roditelja KS također su učestvovali u izradi Nacrta zakona i nadaju se najboljem.

"Zagovarali smo stav jedan predmet - jedan udžbenik, ali da to budu kvalitetni udžbenici koji će biti prihvatljivi novčano i sadržajem, te pisan tako da bude prilagođen djeci. Smatramo da to treba nastaviti ozbiljnije u narednom periodu, jer je u interesu naše djece, učenika i roditelja. Kao roditelj mogu reći da me raduje što su takve reforme prihvaćene", kazala je Dijana Parla iz Vijeća roditelja KS.

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS zagovarao je ovaj zakon šest godina i na kantonalnom i na federalnom nivou, ali tek sada je napravljen pomak.

"Sada imamo više udžbenika za jedan predmet, koji imaju prednosti i mane, a nastavno osoblje i roditelji su u nezavidnoj situaciji. Potreban je jedan kvalitetan udžbenik za svaki predmet i u tiražu koji će biti dovoljan za 4-5 generacija kako bi se mogli nasljeđivati kao nekada kada smo mi išli u školu i nasljeđivali knjige od brata, sestre i sl.", rekao je Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.