Obilježavanje Dana državnosti
2k

U sarajevskim školama 26. novembar je neradni dan

Piše: Nedžad Jamaković
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo u ponedjeljak, 26. novembra neće biti nastave, potvrdio je za Klix.ba stručni saradnik u Ministarstvu obrazovanja KS Srećko Žmukić, ističući da škole neće raditi u sklopu obilježavanja Dana državnosti BiH.

Prema riječima našeg sagovornika, Ministarstvo je danas uputilo dopis sa čestitkom Dana državnosti svim školama u kojima podsjeća da je 26. novembar neradni dan u školama u skladu sa kalendarom koji je Ministarstvo, u skladu sa zakonskim procedurama i ustaljenom praksom, donijelo još prije šest mjeseci.

"I da nije tog kalendara, mi u Ministarstvu smo mišljenja da Dan državnosti treba obilježiti i mi smo danas školama i poslali takav dopis sa čestitkom u kojoj smo naveli i nekoliko rečenica podsjećajući zbog čega se 25. novembar obilježava kao Dan državnosti, mada to naša djeca već dobro znaju", rekao je Žmukić za Klix.ba.

Ponedjeljak, 26. novembra, će tako biti neradni u svim osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo, dok će fakulteti zasebno donijeti odluku o tome.

"Fakulteti imaju mogućnost da svaki za sebe odlučuje u ovakvim slučajevima, no ja uopće ne sumnjam da će i oni donijeti takvu odluku, jer se Dan državnosti obilježavao i ranije, svih ovih godina, pa ne vidim razloga da tako ne bude i ovog puta", zaključio je Žmukić, podsjećajući da se ista situacija dogodila još jednom u prošlosti, te da je i tada ponedjeljak, na isti način, bio neradni dan.