Neophodan lijek
111

U sarajevskim domovima zdravlja nestalo Clexanea, ministarstvo nije dalo odobrenje za nabavku

I. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
U javnoj ustanovi Dom zdravlja KS ponovo je došlo do nestašice lijeka Clexane koji je često potreban trudnicama.

Iz Doma zdravlja KS su poručili da je ova ustanova samo posrednik izdavanja lijeka Enoxaparin (Clexane). Zavod zdravstvenog osiguranja KS je zadužen za nabavku i odobravanje ampularne liste lijekova gdje spada i Clexane.

Ministarstvo zdravstva KS je u sklopu svojih ingerencija odobrilo, što je i objavljeno u Službenim novinama KS, da se lijek Enoxaparin može izdavati pacijentima na osnovu elektronskog recepta ovlaštenog propisivača u ugovornim apotekama. S obzirom na to da navedeni način rada još nije zaživio, što je obećano iz ZZO KS da će biti vrlo kratkom roku, svi pacijenti koji imaju indikaciju mogu da samostalno nabave lijek te će Zavod zdravstvenog osiguranja KS refundirati ta sredstva.

"Na osnovu potreba za lijekom Enoxaparin (Clexane), koje je iskazala Ustanova prema ZZO KS, Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo za mjesec novembar 2023. godine nije isporučena tražena doza pomenutog lijeka", kazali su iz Doma zdravlja KS.

Također su poručili da je bitno naglasiti da lista ampularnih lijekova koju sastavlja Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo nije revidirana od 2003. godine, a došlo je do enormnog rasta cijena.

"S tim u vezi, JUDZKS svakodnevno ulazi u problematiku radi nedovoljne količine ampularnih lijekova koje dobija od apoteka gdje iste imaju ugovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS", kazali su.

JUDZKS je uputila urgentan dopis prema ZZO KS kao i prema resornom ministarstvu kako bi hitno riješili problematiku vezanu za ampularnu listu lijekova kako krajnji korisnici ne bi ostali uskraćeni po pitanju istih.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo su poručili da je Zavod pristupio operativnoj pripremi u smislu prilagodbe softverskih aplikacija koja zahtjeva određeno vrijeme.

"Na osnovu informacija našeg dobavljača Medit-a, novi način pripreme trebalo bi da zaživi već od sutra 15. novembra. Zavod je u dva navrata tražio saglasnost Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo da zdravstvenim ustanovama primarne zdravstvene zaštite odobrimo nabavku koja bi zadovoljavala potrebe za 15 dana, ali ni do danas nismo dobili nikakav odgovor od Ministarstva zdravstva", poručili su iz Zavoda.

Clexane injekcije sprječavaju nastajanje krvnih ugrušaka u veni ili arteriji, odnosno sprječava trombozu. Koriste se za profilaksu venske tromboembolijske bolesti kod hirurških pacijenata, kao terapija kod duboke venske tromboze i plućne embolije, kao prevenciju formiranja ugruška u ekstrakorporalnoj cirkulaciji za vrijeme hemodijalize itd.

Također, najčešće ga koriste trudnice kojim je dijagnosticirana trombofilija, ali i porodilje koje ih kao terapiju moraju uzimati nakon carskog reza.