Dio službene arhive
57

U Sarajevo stigle ovjerene dvojezične presude Haškog tribunala

FENA
Dio službene arhive bivšeg Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) stigao je iz Haga u Sarajevo, odnosno u Informativni centar o MKSJ koji je smješten u Vijećnicu.

U Informativni centar o MKSJ Sarajevo stigla je isporuka svih ovjerenih dvojezičnih presuda koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) izrekao za 24 godine svog rada kao i značajan dio bibliotekarskog fonda Tribunala koja se, između ostalog, sastoji od vrijednih naslova; knjiga, stručnih publikacija, zbornika radova, anala, kao i kompletne outreach kolekcije pisanih i video materijala koje je stvarao Tribunal.

Tim činom je iznova potvrđena izvrsna saradnja koju Grad Sarajevo, unutar kojeg djeluje Informativni centar o MKSJ Sarajevo, ostvaruje s Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu, koji je pravni sljednik Haškog tribunala, kao i opredjeljenost gradske administracije da razvija i jača mandat Centra.

Centar intenzivno radi na razvoju svih komponenti svog mandata i izrasta u jedinstveno mjesto na kojem studenti, istraživači različitih profila iz BiH i svijeta, te pravni stručnjaci izučavaju pravnu građu Tribunala.

Sadržaj Centra obogaćen je i autentičnom sudnicom Haškog tribunala zahvaljujući kojoj je Sarajevo prvi grad nakon Ninberga koji ima orginalnu sudnicu jednog međunarodnog suda u kojoj se sudilo osobama optuženim za ratne zločine.

Građa koju je Centar dobio, dodatno će osnažiti njegov mandat i značaj, a time doprinijeti i procesu tranzicione pravde na ovim prostorima, borbi protiv negiranja i sprečavanja revizionizma.

Presude i bibliotekarska građa Centra, kao i ostali sadržaji koje nudi Centar su dostupni javnosti i koriste se u skladu sa uvjetima rada i korištenja Centra, saopćeno je iz Grada Sarajeva.