|

U Sarajevo ogromnim Antonovom stiglo osoblje EUFOR-a: Pripremaju najveću godišnju vježbu

U Sarajevo ogromnim Antonovom stiglo osoblje EUFOR-a: Pripremaju najveću godišnju vježbu
330
F
FENA
23.9.2019. u 11:31
86
komentara
330

dijeljenja
U Sarajevo ogromnim Antonovom stiglo osoblje EUFOR-a: Pripremaju najveću godišnju vježbu Foto: EUFOR
Prvim letom Antonova 124 na Međunarodni aerodrom Sarajevo danas su stigli osoblje i oprema za najveću godišnju vježbu EUFOR-a "Brzi odgovor 19“.
Ta vježba predstavlja godišnju provjeru sposobnosti EUFOR-a da brzo pojača svoje snage u BiH, koristeći dio svojih rezervnih snaga koje se u stanju visoke spremnosti nalaze u partnerskim državama.

"Brzi odgovor 19“ će biti održan u saradnji s vlastima BiH na lokacijama širom BiH od 7. do 11. oktobra.

Foto: EUFOR Foto: EUFOR


Glasnogovornik EUFOR-a kapetan korvete Tim Leckey rekao je da ta već uobičajena godišnja vježba pokazuje svim građanima BiH posvećenost EUFOR-a pružanju pomoći u održavanju mirnog okruženja.

"Ona je također odlična mogućnost za EUFOR da ojača svoju blisku suradnju s Oružanim snagama BiH i agencijama za provođenje zakona, budući da u raznim scenarijima vježbe djelujemo zajednički - rekao je Leckey.

Multinacionalni bataljon EUFOR-a, blisko surađuje s Oružanim snagama BiH (OSBiH) i agencijama za provođenje zakona, provodi zajedničku obuku i razmjenjuje vještine i iskustva koji će biti demonstrirani tokom vježbe.

Foto: EUFOR Foto: EUFOR


Pripadnicima Multinacionalnog bataljona EUFOR-a, OSBiH i agencija za provođenje zakona će se pridružiti dio rezervnog kontingenta EUFOR-a iz Austrije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Vježba "Brzi odgovor 19“ će omogućiti Glavnoj komandi EUFOR-a uvježbavanje komandovanja i kontrole u jednoj velikoj vježbi. Snage će imati mogućnost da prošire znanja i steknu nova iskustva u zadacima koji se provode u operacijama podrške miru, saopćeno je iz EUFOR-a.
Prijavi grešku


Komentari (86)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...