Susret Zajednice Sant'Egidio
10

U Sarajevo dolaze Mario Monti, Jose Manuel Barroso, Ouattara...

Piše: J. H.
Mario Monti i Jose Manuel Barroso
Mario Monti i Jose Manuel Barroso
U Sarajevu će od 9. do 11. septembra 2012. godine biti održan Međunarodni susret za mir, na kojem će se okupiti zvaničnici i vjerski poglavari iz cijelog svijeta, među kojima su premijer Italije Mario Monti i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Kako su nam kazali u Zajednici Sant’Egidio u Sarajevu, cilj susreta je dijalog između kultura i religija, koji promoviše mir i suživot. Ovo je godišnja manifestacija koja se organizuje od 1986. godine, a koju je pokrenuo Papa Ivan Pavao II.

Susreti se obično održavaju na različitim mjestima širom svijeta, a ove godine izabran je glavni grad BiH iz razloga što se obilježava 20 godina od početka rata u našoj zemlji.

"Među najavljenim gostima su Mario Monti, premijer Italije, Jose Manuel Barroso, predsjednik Evropske komisije, predsjednik Obale Slonovače Alassane Ouattara, premijer Albanije Sali Berisha, osnivač Zajednice Sant’Egidio i ministar za međunarodnu saradnju i integracije u Vladi Italije Andrea Riccardi...", kazali su nam izvori bliski organizatoru susreta.

Osim političkih predstavnika, u Sarajevo dolaze i predstavnici različitih vjerskih zajednica iz mnogih zemalja svijeta. Očekuje se više od 1.000 predstavnika.