Pola po pola
47

U saobraćaj puštena i druga polovina novog mosta u Mostaru

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Više od godinu dana nakon otvorenja mosta Avenija - Sutina u Mostaru kompletirano je njegovo građenje i ovog vikenda druga traka puštena je u saobraćaj.

Sve je urađeno tiho i bez najava, dio saobraćanice koja je u međuvremenu asfaltirana propisno je obilježen, a postavljeni su i saobraćajni znaci. Zbog nedostatka sredstva više od godinu dana je trebalo da se završi drugi dio pristupne saobraćajnice.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Most su skoro 11 godina gradila preduzeća Hering i HP Investing, a sama ideja gradnje mosta u sjevernom dijelu Mostara stara je 36 godina.

Na njegovom svečanom otvorenju 8. februara prošle godine voditelj projekta Emir Nuspahić podsjetio je da se most sastoji od dvije cjeline i to rasponske konstrukcije dužine 130 metara koja je rađena tehnologijom prenaprezanja i pristupnog mosta dužine 60 metara.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"Most je dug 190 metara, širok 20 metara, ima četiri saobraćajne trake, razdjelni pojas i pješačke površine, sve urađeno prema smjernicama za magistralne ceste. Sam most je koštao 9,5 miliona KM i osamdeset posto tih sredstava je osigurano putem GSM licence Vlade Federacije BiH, a dvadeset posto je osigurao grad. Novosagrađene saobraćajnice s kružnim tokom koštale su 15,3 miliona KM", kazao je tada Nuspahić.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Most koji još uvijek nosi radni naziv Anevija - Sutina omogućava potpuno novi cestovni pravac iz Mostara u smjeru Sarajeva i obratno. U isto vrijeme se znatno smanjuje saobraćajno opterećenje Carinskog mosta i obližnjih saobraćajnica.