Moguće izručenje
144

U SAD-u uhapšen Siniša Đurđić osumnjičen za ratne zločine u Vogošći

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH je u saradnji sa partnerskim institucijama SAD-a, provelo aktivnosti na prikupljanju dokaza o ulozi Siniše Đurđića osumnjičenog u ratu u BiH.

"Tužilaštvo BiH je postupilo po molbi za pružanje međunarodne pravne pomoći Sjedinjenih Američkih Država u krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Siniše Đurđića (1973.), kroz saradnju sa pravosudnim institucijama SAD-a u pogledu razmjene informacija od značaja za vođenje ovog postupka, kao i kroz direktnu pomoć saslušanjem svjedoka u predmetu ratnog zločina", kaže se u saopćenju Tužilaštva.

Siniša Đurđić je pod istragom pravosuđa SAD-a zbog prikrivanja svoje ratne prošlosti prilikom emigriranja i useljenja u SAD, što je kažnjivo prema američkim imigracijskim zakonima.

Također, u predmetu Tužilaštva BiH Đurđić je osumnjičen za počinjene ratne zločine u predmetu Tužilaštva BiH, te će od američkih vlasti biti zatraženo njegovo izručenje Bosni i Hercegovini.

Tužilaštvo provodi istragu protiv Siniše Đurđića zbog postojanja sumnje da je za vrijeme rata u BiH, u svojstvu čuvara u logoru Bunker kod pansiona "Kon Tiki" u Vogošći i "Planjina kuća" u Svrakama, počinio mučenja i zlostavljanja zarobljenika u navedenim objektima.

Tužilaštvo BiH je u navedenom predmetu putem međunarodne pravne pomoći saslušalo ukupno 18 svjedoka koji borave na području BiH, a čije izjave su bile potrebne američkim kolegama. Tužilaštvo BiH se zahvaljuje pravosuđu SAD-a na pomoći i saradnji na otkrivanju i lociranju ovog osumnjičenog.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim institucijama, provodi aktivnosti na identificiranju, lociranju i izručenju u BiH osumnjičenih za ratne zločine koji se skrivaju u svim djelovima svijeta, što je bitan korak u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina.