Ekshumacija u selu Biševići
0

U Rudom pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U procesu ekshumacije na području općine Rudo (lokalitet sela Biševići) pronađeni su posmrtni ostaci jedne osobe, koji će biti poslani na dalje vještačenje radi utvrđivanja identiteta.

Procesom ekshumacije na terenu je koordinirao istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u postupku ekshumacije sudjelovali su službenici Instituta za traženje nestalih osoba BiH, vještak sudsko-medicinske struke, kao i policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo, koji su radili uviđaj i osiguravali lokaciju.

Nakon pronalaska, posmrtni ostaci bit će transportovani u prosekturu u Visokom radi daljeg vještačenja, te utvrđivanja identiteta žrtve ratnog zločina putem DNK analize.

Tužilaštvo BiH, zajedno s ostalim agencijama za provođenje zakona, kao i institucijama koje sudjeluju u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, nastavlja rad na procesu traženja i ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava ratnih zločina u svim krajevima Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz državnog tužilaštva.