BiH
0

Pronađeni skeletni ostaci na području Doboja

FENA
Na lokalitetima Kladari i Rišetić na području Doboja proveden je postupak ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata.

Tokom potrage za posmrtnim ostacima pronađeni su skeletni ostaci koji će biti proslijeđeni na dalja vještačenja i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.

Prema dostupnim informacijama i saznanjima, posmrtni ostaci nađeni na ovom području, najvjerovatnije pripadaju žrtvama hrvatske nacionalnosti sa ovog područja.

Pronađeni posmrtni ostaci bit će proslijeđeni u prosekturu u Odžaku, nakon čega će biti utvrđivan tačan identitet osoba čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

Procesom ekshumacije koordinirao je istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u ekshumaciji sudjelovali su službenici Instituta za traženje nestalih osoba BiH, kao i policijski službenici MUP-a RS.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim agencijama za provođenje zakona i institucijama koje sudjeluju u procesu traženja nestalih, nastavlja rad u procesu pronalaska i identifikacije posmrtnih ostataka u svim dijelovima BiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva.