BiH
0

U RS-u sve više ljudi pati od mentalnih bolesti

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Lijekovi koji djeluju na nervni sistem treći su na listi najčešće propisivanih u Republici Srpskoj, što je samo jedan od pokazatelja povećanja mentalnih bolesti.

U 2010. troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja za lijekove za smirenje i antidepresive iznosili su oko tri miliona maraka, što je više u odnosu na prethodne godine, dok je u prvih šest mjeseci ove godine za te lijekove Fond već izdvojio 1,3 miliona.

Da su sve prisutniji problemi mentalnog zdravlja kod stanovnika u RS-u, a da stručnu pomoć sve češće traže i mladi, potvrdio je danas pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Milan Latinović.

Preciznih podataka o zatraženoj pomoći u nekom od 24 centra za mentalno zdravlje u tom bh. entitetu nemaju, jer, kaže, nije uspostavljen informacioni sistem, ali svi pokazatelji govore da je sve više osoba sa simptomima depresije, alkoholizma, posttraumatskog stresnog poremećaja, shizofrenije…

Latinović izražava bojazan da će problem mentalnih poremaćaja biti još prisutniji, imajući u vidu svjetske trendove i socijalne uvjete u RS-u.

Ukazujući na potrebu veće promocije mentalnog zdravlja Latinović je kazao da je u 2011. godini za funkcioniranje i rad ustanova za mentalno zdravlje izdvojeno 4.840.000 maraka.