BiH
0

U RS-u sutra počinje nova školska godina

FENA
U 187 centralnih i 522 područna odjeljenja osnovnih škola, te u 87 srednjih škola u Republici Srpskoj sutra počinje nova školska godina.

Na nastavu se vraća 101.000 osnovaca i oko 52.000 učenika srednjih škola, a prvi put u školske klupe sjeda i 9.901 prvačić. Kao i ranijih godina, u RS je nastavljen negativan trend upisa učenika. U novu školsku godinu upisano je za 5,7 podsto manje đaka.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović tvrdi da je sve spremno za početak nove školske godine, kao i da su plaće radnika u prosvjeti ostale na istom nivou.

O većim zaradama se ne govori ni u ovom niti drugim oblastima u RS-u, a po riječima ministra Kasipovića prosječna zarada profesora u srednjem obrazovanju je oko 1.000 KM. Iz budžeta RS-a Vlada je usmjerila 963.300 maraka za nabavku udžbenika za 21.000 prvačića i učenika drugih razreda osnovne škole.

Mada je već dugo najvaljivano, ni ove godine nisu osigurani besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih škola. Zbog početka nove školske godine u RS-u je od sutra na snazi i pojačana kontrola učesnika u saobraćaju.

Nadležni predstvanici ministarstava prosvjete, unutrašnjih poslova i saobraćaja uputili su apel vozačima da voze oprezno kako bi, posebno, najmlađi učesnici u saobraćaju bezbjedno stigli u školu.