BiH
0

Ministri poželjeli sretan početak nove školske godine učenicima u FBiH

FENA
Posjetom Osnovnoj školi "Edhem Mulabdić" u Sarajevu, federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, resorni ministar u Vladi Kantona Sarajevo Fahrudin Oručević i ministar saobraćaja KS-a Haris Lulić danas su učenicima te škole poželjeli sretan početak nove školske godine.

Na taj način simbolično su, sreću u novoj školskoj godini i dobre ocjene, poželjeli i ostalim učenima u FBiH kojima je danas prvi dan nove školske godine, posebno prvačićima.

Ministar Mašić kazao je Feni da je razgovarano o aktuelnoj problematici u oblasti obrazovanja, preciznije o udžbeničkoj politici.

"Dobili smo apsolutnu i potpunu podršku za projekt "Jedan razred - jedan predmet - jedan udžbenik", koji se od ove školske godine primjenjuje za učenike devetih razreda osnovnih škola na teritoriji gdje se nastava izvodi po nastavnom planu i programu Federacije BiH. Za 20.000 prvačića u FBiH osigurali smo besplatne udžbenike, a plan je da se ta aktivnost proširi da bi, od naredne školske godine, besplatne udžbenike dobili i svi ostali učenici iz obitelji u stanju socijalne potrebe", kazao je ministar Mašić.

Precizirao je da bi se na taj način smanjili troškovi što ih, uz sve postojeće troškove, obitelji imaju pred početak školske godine.

U toku današnje posjete ministar Lulić najavio je realizaciju aktivnosti koje se odnose na obnavljanje postojećih i postavljanje novih posebnih objekata na cestama u blizini škola radi smanjenja brzine kretanja vozila. Taj projekt trebalo bi da bude realiziran u KS-u u narednih mjesec do mjesec i po dana.

Projekt povećanja sigurnosti saobraćaja u blizini obrazovnih ustanova pripremilo je Ministarstvo saobraćaja KS-a. Radi se o zvučnim trakama koje, pri prijelazu vozila, proizvode tihe vibracije, te tako upozoravaju vozače na vožnju ograničenom brzinom kretanja.

Nova školska godina počela je danas, 3. septembra u osnovnim i srednjim školama na području FBiH, po ranije utvrđenim okvirima, osim za učenike prvih razreda osnovnih škola na području Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK).

"Odlukom kantonalnog ministarstva u ZHK-u prvačići neće pohađati prvo polugodište. To je jedinstven slučaj, a razloge za to treba provjeriti u tom ministarstvu", kazao je ministar Mašić.

Nova školska godina danas je počela za oko 200.000 osnovaca i 100.000 srednjoškolaca u FBiH. U školu je krenulo i 23.000 prvačića u FBiH. Zabrinjava podatak da je smanjen broj upisa učenika u prvi razred.

"U prosjeku, od kantona do kantona, pet do deset posto smanjen je broj prvačića u odnosu na prošlu ili prošle godine. To je zabrinjavajući podatak za državu i društvo koje želi da se razvija i da ide naprijed", kazao je ministar.