Epidemiološke mjere
0

U RS-u preporučeno skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata i dužine trajanja izolacije

SRNA
Banja Luka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Banja Luka (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Štab za vanredne situacije Republike Srpske dao je nove preporuke za suzbijanje pandemije koronavirusa u ovom entitetu.

Donijet je zaključak koji se preporučuje entitetskoj vladi da izmijeni i dopuni uredbu kojom bi se ograničilo radno vrijeme svim ugostiteljskim objektima od 6 do ponoći, dok bi noćni klubovi i dalje mogli raditi od 6 do dva sata iza ponoći.

Izuzetno, ako je aktom jedinice lokalne samouprave propisano kraće radno vrijeme, primjenjivat će se radno vrijeme propisano aktom jedinice lokalne samouprave, saopćeno je.

Navedenim zaključkom Štab za vanredne situacije na današnjoj sjednici je naložio Ministarstvu unutrašnjih poslova te Upravi za inspekcijske poslove i organima jedinica lokalne samouprave, zaduženim za poslove inspekcije i komunalne policije, da vrše kontrole pridržavanja i provođenja mjera za sprečavanje i suzbijanje koronavirusa i o tome dostave izvještaj Stručno-operativnom timu ovog štaba.

Ova uredba stupit će na snagu nakon što je usvoji Vlada Republike Srpske, odnosno narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Štab je konstatovao da su ispunjeni uslovi za početak nastave u drugom polugodištu u svim osnovnim i srednjim školama, zakazana za 24. januara, kako je to i ranije planirano.

U skladu s uredbom o načinu izvršavanja mjera za sprečavanje i suzbijanje koronavirusa, škola, đački dom i gradski/općinski štabovi za vanredne situacije obavezni su da prate i redovno obavještavaju Ministarstvo prosvjete i kulture o epidemiološkoj situaciji te ukoliko bude potrebno dostave prijedlog za obustavljanje nastave u školama i prelasku na online nastavu, odnosno drugačijeg načina smještaja u đačkim domovima.

Štab za vanredne situacije danas se upoznao o informaciji o prijedlogu izmjene uputstva za određivanje mjere karantina i izolacije i definiciju slučaja koronavirusa kojeg je dao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Među ključnim izmjenama uputstva su ukidanje obaveznog karantina za osobe koje su primile booster dozu vakcine protiv koronavirusa, a bile su u kontaktu visokog rizika s potvrđenim ili vjerovatnim slučajem koronavirusa.

Predviđeno je i skraćivanje perioda izolacije za osobe koje su potvrđeni ili vjerovatni slučaj, a vakcinisane su sa dvije ili tri doze vakcina protiv koronavirusa na sedam dana, uz ispunjen uslov da najmanje 48 sati nemaju povišenu temperaturu bez korištenja antipiretika i da imaju značajno poboljšanje ostalih simptoma.

Štab za vanredne situacije zadužio je Institut za javno zdravstvo da zdravstvenim ustanovama dostavi detaljno uputstvo sa svim predloženim izmjenama, a koje će biti objavljeno i na zvaničnoj internet stranici entitetskog Instituta za javno zdravstvo.