Nema opuštanja
62

U RS-u od 179 testiranih osoba dvije pozitivne na koronavirus, iz Banje Luke i Laktaša

D. Be.
Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata registrovana su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, a testirano je ukupno 179 osoba.

Treba istaći da je registrovano i 9 osoba koje su se oporavile od koronavirusa.

Dvije osobe koje su zaražene su iz Banje Luke i Laktaša. Riječ je o muškarcima srednje i mlađe životne dobi. Jedan pacijent je već bio hospitalizovan, dok je drugom veza kontakt u lokalnoj zajednici.

"Bez obzira na to što imamo dvije pozitivne osobe od 179 testiranih, moram istaći da nije vrijeme za opuštanje. Trebamo se pridržavati svih preporuka. Struktura ovih 179 testiranja je vezana za zdravstvene radnike u Banjoj Luci, Bijeljini, Gradiški i Istočnom Sarajevu te osobe iz lokalnih karantina", rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

On je kazao da nastavljaju tražiti virus u zajednici.

"Dobro je što nam ove ciljne grupe pokazuju da su sve osobe negativne, ali jedna pozitivna osoba može usložniti siutaciju s obzirom na kontakte i posao kojim se bavi", dodao je.

U RS-u je do danas ukupno registrovano 348 osoba pozitivnih na koronavirus. Od tog broja do sada se oporavilo 65 osoba, dok je 12 preminulo. Blizu 15 hiljada osoba je izašlo iz izolacije, dok su pod zdravstvenim nadzorom 6.773 osobe.

Od ukupnog broja oporavljenih 46 osoba je iz Banje Luke, sedam je iz Laktaša, tri iz Kneževa, a po dvije iz Modriče, Prnjavora i Čelinca.

"I broj oporavljenih ide po proporciji broja pozitivnih na koronavirus", dodao je Šeranić.

Šeranić je kazao da se u karantinima kod graničnih prijelaza nalazi 45 osoba i da sve funkcioniše u skladu s planom.

Stanje po gradovima i općinama u BiH:

Banja Luka - 219

Čitluk - 45 Tuzla - 45 Mostar - 41 Sarajevo - 30 Konjic - 28 Laktaši - 27 Široki Brijeg - 25 Bihać - 20 Cazin - 19 više na mapi...