{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"U RS-u nismo razumjeli lošim i pogrešnim to što je Tadić izjavio o referendumu"

S
28.4.2011. u 17:09
0
30
"U RS-u nismo razumjeli lošim i pogrešnim to što je Tadić izjavio o referendumu"
0
"U RS-u nismo razumjeli lošim i pogrešnim to što je Tadić izjavio o referendumu"
Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da nije razumio kao loše i pogrešno to što je predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio, po pitanju referenduma u RS, da se Srbija ne miješa u unutrašnje stvari BiH.
"Tadićevu izjavu razumjeli smo kao da je to unutrašnje pitanje RS, odnosno BiH, i da Srbija nema ništa protiv ako je to urađeno u skladu sa zakonom i Ustavom kao što je rekao i šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić", rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje novinara kako tumači različite stavove Tadića i Jeremića o referendumu u RS.

Dodik je, nakon okrulog stola u Beogradu o referendumu u RS, rekao novinarima da u Srpskoj razumiju da Srbija principijelno ne može da bude za teritorijalnu dezintegraciju bilo koje zemlje kada se bori za svoj teritorijalni integritet.

On je naveo da je Srbija garant Dejtona, a to znači garant teritorijalnog integriteta i međunarodnog kapaciteta BiH.

Dodik je rekao da je za RS sasvim dovoljan stav zvanične Srbije da poštuje Dejton i teritorijalni integritet BiH i da za sve promjene u BiH mora da postoji konsenzus tri naroda i dva entiteta.

"To je nama sasvim dovoljno, jer se upravo borimo za to da budemo poštovani kao konstitutivan narod i kao entitet", naglasio je predsjednik RS.

Dodik nije direktno odgovorio na pitanje da li će se tokom današnjeg dana susresti sa predsjednikom Tadićem, navodeći da se s njim vidi kad god dođe u Beograd.

On je rekao da sa Tadićem dijeli mnoge zajedničke stavove po pitanju Dejtona, te da ne pričaju mnogo o situaciji u Srbiji, ali da ga predsjednik Tadić često informiše o tome pružajući jednostavnu informaciju.

"Svi procesi u Srbiji su stvar Srbije i njenih institucija, kao što vidim da rukovodstvo Srbije poštuje činjenicu da su naše odluke - naše odluke", istakao je Dodik.

On je dodao da se saradnja RS i Srbije odvija u skladu sa evropskim kriterijumima i standardima u vezi sa prekograničnom saradnjom i u okviru specijalnih veza. "Mi to poštujemo i Srbija to poštuje", naglasio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li će stav Srbije o referendumu uticati na promjenu odnosa sa RS, Dodik je rekao da Srpska želi dobre odnose sa svim zemljama i da na Srbiju gleda kao na zemlju koja je matica srpskog naroda i kojoj želi sve najbolje.

On je naveo da su svi aktuelni političari u Srbiji neupitni za RS jer su dio legitimno izabrane demokratske strukture.

Komentarišući stav Rusije da ne potpiše zajedničku izjavu sa posljednje sjednice Savjeta za provođenje mira u BiH, Dodik je rekao da se Rusija već duže ponaša veoma principijelno što se vidi u kominikeu Savjeta.

"Kad sam govorio sa nekim evropskim državnicima oni isto sa mnom dijele ocjenu da se u BiH zadržala jedna struktura koja je dobro plaćena i da ne želi da ode i da i oni sami imaju problem zbog toga", rekao je Dodik.

Ambasadori Upravnog odbora PIK-a, sa izuzetkom Rusije, na sjednici održanoj krajem marta, najoštrije su osudili odluku Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i istakli da odlučno podržavaju pravosudne institucije na nivou BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: