Najviše u B. Luci
82

U RS-u 49 novih slučajeva: Zaraženi i medicinske sestre, doktor, osobe u staračkom domu

A. D.
U posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru RS-a izvršeno je testiranje 455 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus potvrđen je kod još 49 osoba u ovom entitetu.

Prema podacima Ministarstva zdravlja RS-a, riječ je o 26 osoba muškog i 23 ženskog spola. Dva muškarca su mlađe životne dobi, devet muškarca su srednje i 15 muškaraca je starije životne dobi. Šest žena su srednje životne dobi, dvije mlađe i 15 su starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 18 osoba je iz Banje Luke, osam iz Dervente, pet iz Broda, četiri iz Laktaša, po tri osobe su iz Kotor Varoši, Prnjavora i Kozarske Dubice i po jedna osoba je iz Foče, Prijedora, Ribnika, Doboja i Ljubinja.

"Kod 28 osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa osobama kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiloška veza sa pozitivnim slučajem. Ukupno 15 osoba je hospitalizovano u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske", saopćeno je iz Ministarstva zdravlja RS-a..

Navode i da je koronavirus potvrđen kod jednog zaposlenika i 13 korisnika u domu za starije osobe u Derventi, gdje će se sprovesti sve predviđene epidemiološke mjere uključujući testiranja svih zaposlenih i korisnika. U skladu sa procedurom, ovi štićenici su hospitalizovani u Bolnici u Doboju.

Virus je potvrđen i kod jedne korisnice doma za starije osobe u Kneževu, gdje su ranije potvrđeni slučajevi novog virusa korona. Testirano je i još osam osoba koje borave i rade u domovima za starija lica iz Doboja, Dervente i Prnjavora i ovi nalazi su negativni.

Prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod pet medicinskih sestara i jednog doktora medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Testirano je i još 96 zdravstvenih radnika u ovoj zdravstvenoj ustanovi i ovi nalazi su negativni.

U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 sata testirano je i još 30 zdravstvenih radnika iz zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj čiji nalazi su negativni.

Takođe, testirane su ukupno 34 osobe iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju uključujući i osoblje i ti nalazi su takođe negativni. Testirano je i 16 inspektora i ovi nalazi su takođe negativni.

Do sada je u RS-u potvrđen 891 slučaj virusa, od posljedica COVID 19 preminulo je 37 osoba, a oporavila se 381 osoba.

Broj zaraženih po gradovima i općinama u BiH:

Banja Luka - 445

Maglaj - 96 Čitluk - 96 Mostar - 91 Sarajevo - 77 Laktaši - 62 Široki Brijeg - 59 Tuzla - 48 Cazin - 41 Bihać - 36 više na mapi...