{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U RS-u 47,3 posto žena doživjelo neki oblik nasilja

S
3.3.2013. u 10:10
5
9
U RS-u 47,3 posto žena doživjelo neki oblik nasilja
5
U RS-u 47,3 posto žena doživjelo neki oblik nasilja
Foto: Ilustracija
Prema podacima Džender centra - Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske, 47,3 posto žena u tom entitetu doživjelo je neki oblik nasilja, a nasilje najčešće čine njihovi sadašnji i bivši partneri.
Portparol Džender centra Dijana Tepšić rekla je Srni da su proteklih 12 godina počinjena 123 ubistva, od kojih su 68 ubijene žene, žrtve nasilja u porodici.

Prema njenim riječima, od 2007. do 2012. godine u Sigurne kuće smješteno je 688 žena i 851 dijete.

Tepšić kaže da je od 2005. do 2012. godine evidentirano 24.298 poziva na SOS liniji 1264 za žrtve nasilja u porodici, od kojih su 98 posto pozivi žrtava nasilja ženskog pola.

Ona je rekla da je prema podacima centara za socijalni rad, u RS-u najzastupljenije fizičko nasilje, zatim kombinovano, psihičko, ekonomsko i seksualno zlostavljanje.

"Zbog mnogobrojnih aktivnosti i kampanja za podizanje svijesti i jačanja kapaciteta subjekata zaštite u oblasti nasilja u porodici i nasilja nad ženama, možemo konstatovati da se iz godine u godinu povećava broj prijava nasilja u porodici, jer se nivo svijesti javnosti kao i profesionalaca subjekata zaštite povećava, te da je nasilje u porodici društveni, a ne privatni problem, i žrtve se više ohrabruju da prijave nasilje", rekla je Tepšić.

Ona je navela da se od usvajanja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Republici Srpskoj 2006. godine, procesuira i više od 1.000 krivičnih i prekršajnih djela nasilja u porodici godišnje.

"Primjećuje se da je nasilje u porodici kao krivično djelo u padu, ali da zbog stupanja na snagu Zakona o zaštiti od nasilja u RS raste broj prekršajnih djela nasilja u porodici. Nasilje u porodici ne opada, nego samo opada kvalifikacija tog djela ako se posmatra kao krivično djelo", pojasnila je portparolka Džender centra Vlade Republike Srpske.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: