{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U RS-u 47,3 posto žena doživjelo neki oblik nasilja

S
3.3.2013. u 10:10
5
9
U RS-u 47,3 posto žena doživjelo neki oblik nasilja
5
U RS-u 47,3 posto žena doživjelo neki oblik nasilja
Foto: Ilustracija
Prema podacima Džender centra - Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade Republike Srpske, 47,3 posto žena u tom entitetu doživjelo je neki oblik nasilja, a nasilje najčešće čine njihovi sadašnji i bivši partneri.
Portparol Džender centra Dijana Tepšić rekla je Srni da su proteklih 12 godina počinjena 123 ubistva, od kojih su 68 ubijene žene, žrtve nasilja u porodici.

Prema njenim riječima, od 2007. do 2012. godine u Sigurne kuće smješteno je 688 žena i 851 dijete.

Tepšić kaže da je od 2005. do 2012. godine evidentirano 24.298 poziva na SOS liniji 1264 za žrtve nasilja u porodici, od kojih su 98 posto pozivi žrtava nasilja ženskog pola.

Ona je rekla da je prema podacima centara za socijalni rad, u RS-u najzastupljenije fizičko nasilje, zatim kombinovano, psihičko, ekonomsko i seksualno zlostavljanje.

"Zbog mnogobrojnih aktivnosti i kampanja za podizanje svijesti i jačanja kapaciteta subjekata zaštite u oblasti nasilja u porodici i nasilja nad ženama, možemo konstatovati da se iz godine u godinu povećava broj prijava nasilja u porodici, jer se nivo svijesti javnosti kao i profesionalaca subjekata zaštite povećava, te da je nasilje u porodici društveni, a ne privatni problem, i žrtve se više ohrabruju da prijave nasilje", rekla je Tepšić.

Ona je navela da se od usvajanja Zakona o zaštiti od nasilja u porodici u Republici Srpskoj 2006. godine, procesuira i više od 1.000 krivičnih i prekršajnih djela nasilja u porodici godišnje.

"Primjećuje se da je nasilje u porodici kao krivično djelo u padu, ali da zbog stupanja na snagu Zakona o zaštiti od nasilja u RS raste broj prekršajnih djela nasilja u porodici. Nasilje u porodici ne opada, nego samo opada kvalifikacija tog djela ako se posmatra kao krivično djelo", pojasnila je portparolka Džender centra Vlade Republike Srpske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: