BiH
1

Najviše ubistava u RS-u se izvrši u okviru porodice

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Republici Srpskoj u prošloj godini je izvršeno 29 ubistava , od kojih se čak 14 dogodilo u okviru porodice ili porodične zajednice.

Žrtve su najčešće bile supruge i to u pet slučajeva. Od 14 počinilaca ovog krivičnog djela, šest je izvršilo samoubistvo.

Ubistva i ubistva u pokušaju u policijskoj statistici se najčešće posmatraju zajedno, tako da je tih krivičnih djela bilo 39 i za pet ili 14 posto ih je više nego u 2011.

Osim što je povećan broj ubistava, lani su u porastu bila i krivična djela protiv polnog integriteta, od čega 15 silovanja.

Najviše ih se dogodilo na području CJB Banja Luka i to šest, na području CJB Doboj i Bijeljina po tri, dva na području CJB Istočno Sarajevo i jedno na području CJB Trebinje.

Broj ovih krivičnih djela veći je za tri ili 25 posto u odnosu na uporedni period i sva su rasvijetljena.

Osim silovanja, prijavljena su i četiri krivična djela polno nasilje nad djetetom, tri krivična djela obljuba nad nemoćnom osobom, dva krivična djela trgovina ljudima radi vršenja prostitucije, jedno krivično djelo zadovoljenje polnih strasti pred drugima, jedno krivično djelo obljuba zloupotrebom službenog položaja i dva ostala krivična djela protiv polnog integriteta.