BiH
0

U RS-u 36.000 ratnih vojnih invalida

SRNA
Dragan Vrhovac
Dragan Vrhovac
U Republici Srpskoj živi 36.000 ratnih vojnih invalida od 70.000 osoba sa invaliditetom, rekao je predsjednik Predsjedništva Saveza udruženja RVI ovog bh. entiteta Dragan Vrhovac.

Vrhovac je rekao da je Predsjedništvo povodom 3. decembra, Svjetskog dana osoba sa invaliditetom, donijelo odluku da se za 20 RVI dodijeli jednokratna novčana pomoć po 100 KM.

"To nisu velika sredstva, ali su znak pažnje prema ovoj boračkoj kategoriji", naglasio je Vrhovac.

Vrhovac je rekao da je opštinsko Udruženje RVI u Prnjavoru, čiji je predsjednik, danas održalo godišnju Skupštinu na kojoj su sumirani postignuti rezultati u 2012. godini.

"Neke od aktivnosti u godini iza nas bile su nabavka knjiga za 54 djece ratnih vojnih invalida, posjeta i novčana pomoć RVI koji su na liječenju, pomoć pri nabavci ogreva za zimu", podsjetio je Vrhovac.

On kaže da ratni vojni invalidi očekuju u 2013. godini veću podršku i razumijevanje lokalnih institucija vlasti.

"Zatražit ćemo izdvajanje iz budžeta dijela sredstava za kupovinu lijekova RVI, koji nisu u mogućnosti da sami finansiraju liječenje, a postoje i naznake da bi se u prvoj polovini sljedeće godine moglo zaposliti sedam članova našeg udruženja", naveo je Vrhovac.

Povodom Svjetskog dana invalida danas je u Spomen hramu na Vučijaku služen parastos za poginule borce, položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obilježava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da osobama sa invaliditetom omoguće jednaka prava i učešće u društvenim aktivnostima.