BiH
13

U Rovinju se danas diskutovalo o Sarajevu i "prilici stoljeća"

Klix.ba
U sklopu Weekend Media Festivala u Rovinju danas je održana panel diskusija "Sarajevo 2014 – Prilika stoljeća", koja je imala za cilj prezentirati značajne događaje i obljetnice koji se u Sarajevu dešavaju tokom 2014. godine.

Diskusija je izazvala veliki interes učesnika Weekend Media Festivala, koji su željeli dobiti odgovor na pitanja zbog čega dešavanja u Sarajevu u 2014. godini za komunikacijsku industriju regije mogu predstavljati "priliku stoljeća", te kako se općenito značajni događaji mogu iskoristiti za promociju destinacija, privlačenje medijske pažnje, sponzora, investitora...

Obilježavanje stotinu godina od Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata, 30 godina od održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara, 20 godina Sarajevo Film Festivala, te otvorenje Sarajevske vijećnice uz koncert Bečke filharmonije, samo su neki od događaja koje Sarajevo dočekuje u 2014. godini, a o kojima je bilo riječi na panel diskusiji.

"Gledano globalno, nije problem kad neko želi biti najpoznatiji pjevač narodne muzike. Gledano globalno, nije problem ni kad neko želi biti poznat jer ima najviši neboder ili najveći filmski festival u regionu. Ali, kad neko poželi postati najpoznatiji atentator na svijetu, gledano globalno, nastane veliki, veliki problem", kazao je moderator panel diskusije Davor Sučić Sula, jedan od osnivača sarajevske grupe Zabranjeno pušenje, koja u 2014. godini također slavi značajan jubilej – 30 godina od izdavanja kultnog albuma "Das Ist Walter".

Tokom diskusije analizirana je i uloga i doseg brenda Sarajeva u destinacijskom marketingu, kao i uloga socijalnih mreža i mobilnih platformi u izgradnji i održavanju destinacije.

"Društvene mreže su primaran izvor informacija koje turisti koriste kada biraju turističku destinaciju koju žele posjetiti. Turisti putem njih ujedno i sami kreiraju informacije, te se stoga taj izvor smatra vjerodostojnim. Društvene mreže su neizostavan element za bilo kakav marketing, tako da je jako bitno da se plasiraju informacije koje će zaista zanimati turiste", kazao je Adnan Branković, rukovodeći partner i direktor grupe klijenata u MediaCom USA i konsultant na izradi plana promotivne kampanje Sarajevo 2014.

Šta to Sarajevo čini atraktivnom turističkom destinacijom pojasnila je Amela Šiber, koordinatorica promotivne kampanje "Sarajevo 2014".

"Sarajevo je cjenovno veoma pristupačna destinacija, a svima je poznata i priča o Sarajevu kao gradu u kojem se sreću Istok i Zapad, gradu fascinantne historije, malom Jerusalemu, gdje su jedna do druge smještene Katedrala, Begova džamija, stara Pravoslavna crkva i Aškenaška sinagoga. A, ne smijemo ni zaboraviti da se nadomak grada nalaze brojna izletišta, od kojih su neka istinski dragulji prirode", kazala je, između ostalog, Amela Šiber.

Jedan od značajnih događaja koji će Sarajevo u 2014. godini učiniti svjetski atraktivnom destinacijom je i velika, međunarodna biciklistička utrka Grand Prix Sarajevo.

"Sarajevo uči na pozitivnim iskustvima Tour de Francea kako rebrendirati destinaciju i spojiti građane regije kroz jedan veliki sportski događaj, koji će krenuti naredne godine", objasnio je panelista Zlatko Berbić, predsjednik Biciklističkog saveza BiH i organizator utrke Grand Prix Sarajevo.

Na panel diskusiji također je naglašeno da su pripreme za narednu godinu uveliko počele, te da će objediniti kulturne institucije i kulturne manifestacije u jedne zajedničku priču.

"Sve navedeno su razlozi više da 2014. godine Sarajevo pošalje novu, katarzičnu poruku mira, dijaloga, slodarnosti, suživota i zajedništva u Evropi i svijetu, ili drugim riječima, učini da se Sarajevo cijele godine, a i nakon toga – spominje samo u pozitivnom svjetlu", kazao je Aljoša Čampara, zamjenik gradonačelnika Sarajeva i koordinator aktivnosti ispred Uprave grada Sarajeva.

Panel diskusiju na Weekend Media Festivalu organizirala je Fondacija Sarajevo Navigator, koja je uz Zonu unaprijeđenog poslovanja - ZUP Baščaršija koordinator lanca vrijednosti u sklopu USAID Sida/Firma projekta. Fondacija Sarajevo Navigator i ZUP Baščaršija će, u saradnji sa nizom implementatora aktivnosti, u narednom periodu i realizirati promotivnu kampanju Sarajevo 2014., čiji je cilj promovirati Sarajevo kao turističku destinaciju koja se u 2014. godini neizostavno mora posjetiti.