Vanredni pregled
48

U Republici Srpskoj neispravno 30 posto autobusa

SRNA
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Vanrednim tehničkim pregledom 273 autobusa u Republici Srpskoj utvrđeno je da ih je 30 odsto saobraćalo sa nekom vrstom neispravnosti, najčešće na kočionom sistemu, saopćeno je iz Ministarstva saobraćaja i veza.

Preventivna akcija besplatne kontrole tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa sprovedena je od 20. augusta do 3. septembra, a autobusi su pregledani na 32 stanice za tehnički pregled u Republici Srpskoj.

"Od ukupnog broja pregledanih, nedostaci su utvrđeni na 81 autobusu. Kod 55 vozila neispravnosti su se odnosile na kočioni sistem, kod 26 na uređaje za osvjetljenje i svjetlosnu signalizaciju, kod 13 na sistem za upravljanje i kod 18 na elemente vješala, osovine i točkove. Oprema je nedostajala na tri autobusa", navode u Ministarstvu.

Svi autobusi su upćeni na otklanjanje uočenih nedostataka, nakon čega će ponoviti tehnički pregled.

U Ministarstvu ističu da se akcija tradicionalno sprovodi pred početak školske godine.

"Troškove kontrole tehničke ispravnosti autobusa snosile su stanice za tehnički pregled, a ove godine akciji se odazvalo 58 stanica koje su registrovane za tehnički pregled autobusa, kao i 49 prevoznika-vlasnika vozila", navedeno je u saopćenju.

Osim Ministarstva saobraćaja, akciju su sprovodili Ministarstvo unutrašnjih poslova, Privredna komora, Asocijacija stanica za tehnički pregled, Stručna institucija za tehnički pregled vozila i Auto-moto savez Republike Srpske.