466 testiranih
11

U Republici Srpskoj 14 novozaraženih koronavirusom

A. Z.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske izvršeno je testiranje 466 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 14 osoba u Republici Srpskoj.

Riječ je o pet muškarca i devet žena. Dvije osoba muškog spola su mlađe životne dobi i tri osobe su srednje životne dobi. Pet osoba ženskog spola je srednje i četiri starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta četiri osobe su iz Nevesinja, tri iz Banje Luke, po dvije osobe su iz Gacka i Modriče, i po jedna osoba je iz Mrkonjić Grada, Srpca i Teslića.

Dvije osobe su hospitalizovane, dok će ostale biti u izolaciji u skladu s definisanim procedurama. Ukupno pet osoba je navelo kontakt sa pozitivnom osobom, dok ostali nisu mogli da navedu jasnu epidemiološku vezu.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.320 slučajeva koronavirusa, a oporavilo se 658 osoba. Prema podacima pristiglim iz zdravstvenih ustanova u Institut za javno zdravstvo Republike Srpske do sada je preminulo 97 osoba s pozitivnim testom na koronavirus.

U Republici Srpskoj do sada je na koronavirus (SARS-CoV-2) testirano ukupno 22.919 osoba.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 75 osoba s potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. Na Odjeljenju COVID-19 hospitalizovano je 26 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji tri pacijenata.

Кod dva pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a jedna osoba je na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UКC) je 17 pacijenata s lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UКC) je 26 pacijenata s lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici "Sveti Apostol Luka" u Doboju zbrinuta su 52 pacijenta sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 12 pacijenata, u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru 19 pacijenata, u Bolnici u Bosanskoj Gradišci pet pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči dva pacijenta.

Кada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na koronavirus, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjoj Luci nalaze se 133 osobe, 19 osoba u Studentskom domu u Trebinju, dvije osobe u Domu učenika u Bijeljini i 24 osobe u domu učenika u Doboju. U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 5.030 osoba, a nadzor je završen kod 29.295 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja koronavirusa.

Broj zaraženih po gradovima i općinama u BiH: Banja Luka - 581 Maglaj - 145 Čitluk - 96 Mostar - 93 Sarajevo - 79 Laktaši - 79 Široki Brijeg - 60 Bosanska Gradiška - 56 Tuzla - 48

Doboj - 48 više na mapi...