Manji dio završio u prodaji
0

U Ramićima zakopan zaraženi krompir iz Egipta

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na regionalnoj deponiji u Ramićima kod Banje Luke danas je zakopano oko 75 tona krompira uvezenog iz Egipta, za koji se utvrdilo da je zaražen opasnom, prevenstveno za biljni svijet, bakterijom Ralstonia Solanacearum.

Uništavanje na ovaj način je obavljeno na osnovu preporuke Poljoprivrednog instituta RS-a, uz prisustvo fitosanitarnog inspektora RS-a.

Ipak, od ukupne količine uvezenog merkantilnog mladog krompira, danas je na regionalnij deponiji "Dep-ot" u Banjoj Luci uništeno 96 posto od uvezene pošiljke, dok je ostatak, kako se sumnja, ipak završio u prodaji.

Stručnjaci potvrđuju da zaraženi krompir nije opasan po zdravlje ljudi, ali zato jeste za biljke.

Bakterija, karakteristična za tropske krajeve, ako bi se preko krompira uvezenog iz Egipta proširila, nanijela bi nesagledive štete po biljni svijet, a mogla bi zaraziti i uništi čak 200 vrsta biljaka.

Zato se i nedavno digla i gužva oko uništavanja tih 75 tona zaraženog krompira, koji je trebalo da bude zakopan u jednom selu nadomak Banje Luke, ali su se mještani odlučno suprotstavili.

Stručnjaci tvrde da bi u ovakvoj situaciji najbolje bilo da se krompir spali, ali je pravilnikom dozvoljeno i zakopovanje, što je i urađeno.

Đuka Papić v.d. republičkog poljoprivrednog inspektora tvrdi da je krompir uništen u skladu sa svim propisima.

„Krompir je zakopan. Iznad mjesta ukopa treba da stoji sloj zemlje debljine jednog metra. U blizini ne smije da bude vodotoka ili izvora i na tom zemljištu se ne smije ništa sijati tri godine“, precizirala je Papić.

Sve troškove uništavanja, te dezinfekcije snosit će firma koja je uvezla krompir u RS, kaže Papić i potvrđuje da je taj uvoznik sve vrijeme sarađivao s inspekcijom, ali će potiv njega biti i pokrenute prekršajne mjere koje su propisane zakonom za počinjeni prekršaj unošenja i širenja štetnog organizima.

Republički fitosanitarni ispektor Radovan Pašić nadgledao je proces uništavanja zaraženog krompira, te potvrđuje da je ovlašteno preduzeće „Eko-bel“ izvršilo dezinfekciju skladišta, prijevoznih sredstava i prostora na kojem je zaražena pošiljka bila.

Krompir iz Egipta koji sadrži spomenutu bakteriju kako je ranije saopćeno, u BiH je od 27. do 29. aprila uvezla firma "Dabis'' Višići - Čapljina preko graničnog prijelaza Gradiška.

I Uprava BiH za zaštitu bilja je navela da ova bakterija predstavlja patogen bilja i da ne ugrožava zdravlje ljudi i životinja.