{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U prvom roku za upis u srednje škole u KS većina mjesta popunjena

F
4.7.2014. u 16:53
0
0
U prvom roku za upis u srednje škole u KS većina mjesta popunjena
0
U prvom roku za upis u srednje škole u KS većina mjesta popunjena
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Kantonu Sarajevo završen je prvi rok za upis učenika u srednje škole, a preliminarni podaci pokazuju da su u većini škola popunjena mjesta.
Stručna savjetnica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Lamija Husić kazala je FENI da preliminarni rezultati prvog roka pokazuju uobičajeni trend interesovanja za određene gimnazije i škole usmjerenja četvrtog stepena.

Međutim, ove godine prvi put se dešava da nakon prvog konkursnog roka npr. nema slobodnih mjesta za zanimanja trećeg stepena u Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije i Poljoprivrednoj školi.

Prvi put se, kaže dešava i to da, Ugostiteljsko-turistička škola u prvom roku popunjava mjesta, kao i Elektrotehnička škola, prvi put za zanimanja i trećeg i četvrtog stepena. To, kako je kazala, pokazuje da se ipak mijenja trend zainteresiranosti učenika.

"Ima još slobodnih mjesta u školama koje također rade po kvalitetnim programima i učenici neće biti razočarati ako budu primljeni u školu za koju će aplicirati u drugom konkursnom roku", poručila je Husić.

Drugi upisni rok bit će 9. jula i trajat će tri dana, a 12. jula trebalo bi da budu objavljeni rezultati.

Prema raspoloživim podacima, slobodnih mjesta ima u Četvrtoj i Petog gimnaziji - opći smjer, Gimnazija Dobrinja, Katoličkom školskom centru - Opća realna gimnazija.

Nešto slobodnih mjesta ima i u Srednjoj muzičkoj školi - solista općeg smjera, te Srednjoj mašinskoj tehničkoj školi. U Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije ima slobodnih mjesta za zanimanje četvrtog stepena. Slobodnih mjesta ima i u Srednjoj školi metalskih zanimanja, Željezničkom školskom centru, Građevinskoj geodetskoj školi.

Drugi upisni rok bit će i u Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn, zanimanja četvrtog i trećeg stepena, kao i Poljoprivrednoj školi (za zanimanja poljoprivredni i prehrambeni tehničar). Slobodnih mjesta ima u Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn (zanimanja trećeg i četvrtog stepena), Srednjoj trgovačkoj školi te centrima u Vogošći i Ilijašu.

Prvi konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole u školskoj 2014./2015. godini u Kantonu Sarajevo bio je otvoren od 19. juna do 3. jula. Konkursom je predviđen upis 4.606 učenika u 36 srednjih škola.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: