BiH
2

Počeo drugi upisni rok u sarajevskim srednjim školama

FENA
Gimnazija Dobrinja
Gimnazija Dobrinja
Drugi upisni rok koji se odnosi na upis u one srednje škole u Kantonu Sarajevo u kojima je ostalo slobodnog mjesta počeo je 9. jula.

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a potvrđeno je da je drugi upisni rok otvoren od 9. do 11. jula, tako da su škole obavezne da već u ponedjeljak, 14. jula objave rezultate za učenike koji su primljeni u drugom roku.

Prvi upisni rok koji je objavilo Ministrastvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo za upis učenika u prvi razred srednjih škola u školskoj 2014./2015. godini bio je objavljen 19. juna i trajao je do 3. jula.

"Ministarstvo je za prvi konkursni rok predvidjelo upis za 4.606 učenika u 192 odjeljenja. Podaci pokazuju da je nakon prvog konkursnog roka upisano 3.816 učenika, dok je 790 mjesta ostalo upražnjeno", izjavila je za Agenciju FENA stručna savjetnica za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Lamija Husić.

Prema raspoloživim podacima, slobodnih mjesta ima u Četvrtoj i Petog gimnaziji - opći smjer, Gimnazija Dobrinja, Katoličkom školskom centru - Opća realna gimnazija, te u Srednjoj muzičkoj školi. Nešto slobodnih mjesta ima i u Srednjoj muzičkoj školi - solista općeg smjera, te Srednjoj mašinskoj tehničkoj školi. U Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije ima slobodnih mjesta za zanimanje četvrtog stepena. Slobodnih mjesta ima i u Srednjoj školi metalskih zanimanja, Željezničkom školskom centru, Građevinskoj geodetskoj školi.

Također, drugi upisni rok je i u Srednjoj školi za okoliš i drvni dizajn, zanimanja četvrtog i trećeg stepena, kao i Poljoprivrednoj školi (za zanimanja poljoprivredni i prehrambeni tehničar). Slobodnih mjesta ima u Srednjoj školi za tekstil, kožu i dizajn (zanimanja trećeg i četvrtog stepena), Srednjoj trgovačkoj školi te centrima u Vogošći i Ilijašu.

"Znamo da su roditelji zabrinuti i da su razočarani što njihova djeca nisu upisana u prvom konkursnom roku, međutim, ponavljam da slobodnih mjesta ima dovoljno i da niko neće ostati razočaran", kazala je Husić.

Naglašava da kriteriji za upis važe isti kao i za prvi i to je, kako kaže Husić, minimalan broj bodova koji učenik mora imati da bi konkurirao za upis u školu, što za gimnaziju iznosi 75 bodova, dok je za sve ostale srednje škole u četverogodišnjem trajanju broj bodova, potreban za upis 60.

Ono što je bitno, govori Husić, je to da trećeg upisnog roka neće biti.

"Roditeljima skrećemo pažnju na zakonsku obavezu školovanja djece do napunjene 18. godine", podsjeća Husić.