Kulturno-vjerska manifestacija
0

U Pruscu otvoreni 501. Dani Ajvatovice

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Prigodnim programom na Musali u Pruscu kod Donjeg Vakufa večeras su počeli 501. Dani Ajvatovice a ovu veliku vjersko-kulturnu manifestaciju zvanično je otvorio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.
  • Ajvatovica sa svojim dovištem i bogatim i raznovrsnim sadržajima predstavlja jedan od temelja očuvanja našeg sjećanja, ona je potvrda trajanja vrijednosti Bošnjaka. Neka nam traje i neka naš narod okuplja i inspiriše vjerom i dobrotom još stotinama godina, rekao je Izetbegović.

Podržavajući ovakve manifestacije Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK) šalje poruku svim vjernicima da svako i svuda na prostorima BiH ima pravo i slobode zajamčene Ustavom ove države, čiji kontinuitet se potvrđuje i u tradiciji Ajvatovice, naglasio je premijer SBK-a Tahir Lendo.

Na značaj Ajvatovice u svom obraćanju prisutnima ukazao je i ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK-a Senad Selimović, uz nadu da će ona iz godine u godinu nuditi posjetiocima sve kvalitetnije sadržaje.

Svečanost otvaranja 501. Dana Ajvatovice nastupima su uveličali članovi Hora Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika, Abelma Plečan, maturantica Medrese Osman ef. Redžovića iz Visokog te članovi grupe «Etnista» iz Bugojna, sa solisticom Selmom Huseinbegović.

U okviru programa 501. Ajvatovice u narednim danima u osam općina SBK bit će upriličeno više od četrdeset različitih vjerskih, kulturnih i sportskih događaja.

Centralni događaj je posjeta Ajvatovici, najvećem dovištu muslimana u Evropi, koja će uslijediti 26. juna.

Organizator 501. Dana Ajvatovice je Muftijstvo travničko a podršku ovoj manifestaciji pružili su, između ostalih, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Federalno ministarstvo turizma i okoliša, Vlada SBK-a, Turistička zajednica SBK-a te općine Travnik, Bugojno, Donji Vakuf, Novi Travnik, Gornji Vakuf/Uskoplje, Jajce, Busovača i Zenica.

Saradnici u organizaciji ovogodišnjih Dana Ajvatovice su Turski kulturni centar «Junus Emre» i Iranski kulturni centar.