Program "501. Ajvatovice"
0

"Dane Ajvatovice" će otvoriti Bakir Izetbegović

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Članovi Organizacionog odbora "501. Dana Ajvatovice“ s muftijom travničkim Nusretom ef. Abdibegovićem na čelu u ponedjeljak su u Pruscu predstavili program ove velike vjersko-kulturne manifestacije.

Ovogodišnje "Dane Ajvatovice“ u srijedu 8. juna otvorit će član Predsjedništva BiH BiH Bakir Izetbegović a manifestacija će trajati do 26. juna, kada će biti organiziran tradicionalni pohod vjernika na Ajvatovicu.

Tokom devetnaest dana, na području osam općina bit će realizirano četrdeset različitih događaja a u planu su brojna predavanja, izložbe, promocije, koncerti i drugi sadržaji.

"501. Ajvatovicom želimo poručiti da vrijeme simbola i njihovog značenja dolazi do izražaja. Dlanovi koji su ove godine logo Ajvatovice svjedoče našu otvorenost prema nebu i želju čovjeka za promjenom, za promišljanjem unutar sebe i svog bića. Želja nam je da proniknemo u dušu i srce čovjeka, da vidimo šta mu je ta potreba, šta mu je želja. Desna ruka je za svakog ko živi u Bosni, da se njegova želje, naum i potreba ispune, a lijeva ruka za našu domovinu, za slobodu i mir svih ljudi koji žive na ovim prostorima", kazao je mr. Nusret ef. Abdibegović,predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnje "Ajvatovice“.

Očekuje se da će i ove godine put Ajvatovice krenuti desetine hiljada muslimana iz cijelog svijeta, a svoj dolazak najavili su i gosti iz Turske i Irana, koji će pripremiti poseban program.

Istaknuto je da "Ajvatovicu treba posmatrati kao razvojni projekt cjelokupne regije i da bi ona trebala postati institucija od značaja za državu“.

Također, naglašeno je da se ovih dana privodi kraju nekoliko infrastrukturnih projekata koji će omogućiti lakši odlazak vjernika na najveće dovište muslimana u Evropi.