{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U protekloj godini policajci u BiH fizički napadnuti skoro 200 puta

12.1.2013. u 19:06
50
33
U protekloj godini policajci u BiH fizički napadnuti skoro 200 puta
50
U protekloj godini policajci u BiH fizički napadnuti skoro 200 puta
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalne uprave policije i Policije Brčko distrikta, u protekloj godini policijski službenici u BiH napadnuti su skoro 200 puta.
Policajac Muhidin Pivodić ubijen je 31. decembra prošle godine dok je obavljao dužnost osiguranja pravoslavne crkve u sarajevskom naselju Reljevo. Prije njega, mnoge njegove kolege preživjele su fizičke napade koji, srećom, nisu završili brutalnim ubistvom kao što je to bio slučaj sa 38-godišnjim službenikom MUP-a Kantona Sarajevo.

U protekloj godini u Federaciji BiH policajci su napadnuti čak 112 puta. Najviše napada zabilježeno je u Tuzlanskom kantonu, čak 24. U istom periodu u Kantonu Sarajevo desio se jedan napad manje.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu policajci su napadnuti 11 puta, dok je u Zeničko-dobojskom kantonu zabilježeno 13 napada.

U Bosanskopodrinjskom i Zapadnohercegovačkom kantonu desio se po jedan napad, dok su u Posavskom i Kantonu 10 zabilježena po dva napada. Policajci Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona napadnuti su šest, odnosno sedam puta.

Ovo je zvanična statistika za period januar - septembar 2012. godine. U oktobru i novembru mjesecu u deset kantona desila su se još 22 napada.

Što se Republike Srpske tiče, u ovom bh. entitetu u periodu januar - novembar 2012. godine izvršena su 64 napada na policijske službenike i 21 slučaj sprečavanja službene osobe u vršenju službene radnje.

Kako su za portal Klix.ba kazali u MUP-u RS, najviše napada se desilo prilikom uspostavljanja narušenog javnog reda, prilikom čega su policajci napadnuti 14 puta.

Šest puta su napadnuti u toku kontrole i regulisanja saobraćaja, pet puta za vrijeme hapšenja i četiri puta zbog legitimisanja. Dva policajca napadnuta su tokom osiguranja objekata, a jedan u toku zadržavanja i pretresa.

U Brčko distriktu, kazao je za naš portal šef policije za poslove informisanja Halid Emkić, desilo se šest napada na policajce u toku 2012. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: