Sastanak direktora i komesara FUP
0

Stanje sigurnosti na području Federacije je zadovoljavajuće

Klix.ba
U Orašju je danas održan radni sastanak Koordinacije direktora Federalne uprave policije i policijskih komesara uprava policija kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova.

Na sastanku je razmatrano stanje sigurnosti na području Federacije BiH, te veći broj drugih pitanja iz domena policijskog rada.

Stanje sigurnosti ocijenjeno je zadovoljavajućim. Trendovi koji determiniraju stanje sigurnosti su, u odnosu na 2011. godinu, pozitivni. U 2012. godini, u odnosu na 2011. godinu evidentirano je smanjenje broja krivičnih djela, manji broj prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nesreća i broja nesreća sa smrtno stradalim licima, te manji broj napada na službenike policije.

Smanjen broj krivičnih djela u 2012.

Stanje sigurnosti na području Federacije BiH u 2012. godini u odnosu na prethodnu godinu, karakteriše smanjenje broja izvršenih krivičnih djela. U 2012. godini je na području FBiH registrovano 26.487 krivičnih djela što je za 1.454 djela (ili 5,2%) manje u odnosu na 2011. godinu. Od ukupnog broja krivičnih djela registrovanih na području Federacije BiH, 17.481 odnosno 66% odnosi se na krivična djela protiv imovine što je za 1.979 krivičnih djela, odnosno 10,2% manje nego u 2011. godini.

Ukupna rasvijetljenost je povećana za 2,5%. Za izvršenje krivičnih djela prijavljeno je 18.424 lica. Od ukupnog broja prijavljenih lica, broj maloljetnika je 1.221, što je za manje 189 (13,4%) u odnosu na 2011. godinu.

Stanje javnog reda i mira, prema statističkim pokazateljima, je povoljnije u 2012. godini u odnosu na prošlu godinu, i na zadovoljavajućem je nivou. U 2012. godini registrovano je 7,1% manje prekršaja iz oblasti javnog reda i mira.

Smanjen broj poginulih u saobraćajnim nezgodama

Kada je riječ o stanju sigurnosti saobraćaja u 2012. godini evidentno je smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nesreća i broja poginulih lica. Evidentirano 25.958 saobraćajnih nesreća, što je manje za 1.941 (7,0%) nego u 2011. godini. Broj poginulih u saobraćajnim nesrećama je manji za 6%, a broj povrijeđenih za 5,9%.

Na bazi iskustava u radu i ostvarenih rezultata, razmatrano je i pitanje organizacije policijskih uprava u kantonima, u cilju utvrđivanja principa organizacije koji će omogućiti dalje jačanje svih kapaciteta policije, a osobito u borbi protiv kriminala.

"Policijska struktura u FBiH će nastaviti sa predanim i intenzivnim radom da se pozitivni trend iz 2012. godine zadrži u narednom periodu, posebno kada je riječ o sprečavanju, otkrivanju i istragama najtežih oblika krivičnih djela, s posebnim akcentom na djelovanje na otkrivanju krivičnih djela finansijskog i privrednog kriminala", saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Policijski komesari i direktor Federalne uprave policije su se posebno osvrnuli na ubistvo policijskog službenika Pivodića u Kantonu Sarajevo. Poruka svima onima koji ugrožavaju policijsku strukturu jeste da će policija koristiti sva ovlaštenja i sredstva u radu da odgovori na takvo djelovanje.