BiH
17

U prošloj godini u 294 predmeta Tužilaštvo KS obustavilo istragu zbog zastarjelosti slučaja

Piše: S. H.
Tužilaštvo Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) u 2015. godini u 294 predmeta donijelo je odluku, odnosno naredbu da se istraga neće sprovoditi zbog nastupanja zastarjelosti krivičnog gonjenja.

I pored velikog broja predmeta koje je Tužilaštvo KS uspješno završilo, veliki broj predmeta nije procesuiran zbog nastupanja zastare.

"U 110 predmeta odluka je donesena zbog nastupanja relativne zastarjelosti krivičnog gonjenja, dok je u 184 predmeta odluka donesena zbog nastupanja apsolutne zastarjelosti krivičnog gonjenja. Ovoliki broj zastarjelih predmeta, koji su završeni utvrđivanjem da je došlo do zastare krivičnog gonjenja, posljedica su brojnih akcija u 2015. godini rješavanja starih predmeta. Bitno je naglasiti da se radi o predmetima koji se ne odnose na teža krivična djela", istakli su za Klix.ba iz Tužilaštva KS.

Relativna zastara krivičnog gonjenja nastupa kada od momenta izvršenja krivičnog djela i posljednje poduzete radnje protekne vrijeme koje je propisano zakonom, a nije poduzeta ni jedna radnja u cilju gonjenja počinioca. Apsolutna zastara nastupa kad protekne dva puta više od onoga vremena koji je propisan za relativnu zastaru i nastupa bez obzira na broj poduzetih radnji tužioca.

Zastarjelost krivičnog gonjenja nastupa kada od učinjenja krivičnog djela protekne 35 godina za krivično djelo s propisanom kaznom dugotrajnog zatvora, 20 godina za krivično djelo s propisanom kaznom zatvora preko deset godina, zatim 15 godina za krivično djelo s propisanom kaznom zatvora preko pet godina, a ako je za krivično djelo propisano više kazni rok zastarjelosti određuje se po najnižoj propisanoj kazni.

Zastarjelost krivičnog gonjenja za posljedicu ima nemogućnost krivičnog gonjenja za konkretno krivično djelo.

Kada je u pitanju Tužilaštvo BiH uglavnom nema predmeta zastare.

"U Tužiteljstvu BiH uglavnom nemamo predmeta zastare, jer institucija postoji od 2003. godine, a naša nadležnost odnosi se na djela za koja nema zastare ili kaznena djela sa dugim rokovima zastare. U prošloj godini bio je samo jedan takav predmet (potjernica za osumnjičenim za kazneno djelo krijumčarenja, strani državljanin)", potvrdio je za Klix.ba Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH.