BiH
0

U prošlogodišnjem federalnom budžetu deficit od 161 milion KM

FENA
Ante Krajina
Ante Krajina
Stanje u federalnom budžetuje ozbiljno, ali nije neočekivano, kazao je federalni ministar finansija Ante Krajina govoreći o Izvještaju o izvršenju budžeta za 2011. godinu, koji je pokazao da je u protekloj godini Federacija BiH ostvarila deficit od 161 milion konvertibilnih maraka.

Na konferenciji za novinare u Mostaru održanoj nakon sjednice Vlade Federacije BiH, ministar Krajina je kazao da su i rashodi i prihodu u protekloj godini bili manji od planiranih.

Ukupni rashodi i izdatci u 2011. godinu bili su manji za oko 90 miliona maraka u odnosu na planirane, dok je prikupljeno 252 miliona maraka manje u odnosu na planirano.

"Na prihodovnoj strani nismo ostvarili planirane prihode. Oni su otprilike bili na nivou onih iz 2010. godine. Znači imamo stagnaciju prihoda. U prošloj godini imali smo i zaduživanje od oko 89 miliona maraka preko trezorskih zapisa", kazao je federalni ministar finansija.

Kada je u pitanju situacija s punjenjem budžeta u prvom kvartalu tekuće godine, Krajina je rekao da porezni prihodi i dalje stagniraju, ali da je u prva tri mjeseca zabilježen značajan porast ostalih primitaka.

"Situacija nije neočekivana. budžet za ovu godinu nije optimistčan. On je upozoravajući. Predviđeni deficit je oko 348 miliona maraka, međutim činjenica je da imamo realizaciju trezorskih zapisa prema planu i vjerujem da ćemo imati realizaciju dugoročnih obveznica koje su planirane u iznosu 230 miliona maraka", dodao je ministar Krajina.

Ono što najviše opterećuje federalni budžet je akumulirani dug. Tako je prošle godine za otplatu vanjskog i unutarnjeg duga izdvojeno 264,2 miliona maraka, odnosno gotovo jedna petina sveukupnog iznosa budžeta.

Na posljednji dan protekle godine ukupan dug Federacije BiH iznosi je gotovo pet milijardi maraka, od čega 4,13 iliona otpada na vanjski, a 0,83 miliona na unutarnji dug.

"To je obveza koju Federacija BiH mora vratiti i koja neće nestati. Otplata vanjskog duga ima nulti prioritet, odnosno kod trošenja budžetskih sredstava novac se prvo usmjerava na otplatu vanjskog duga", kazao je federalni ministar finansija Ante Krajina.