Budžet se pravi sa 'naopake strane'
0

Krajina: Priliv sredstava u federalnu kasu nije dovoljan

SRNA
Ante Krajina
Ante Krajina
Ministar finansija Federacije BiH Ante Krajina rekao je da je priliv sredstava u federalnu kasu nedovoljan u odnosu na postojeće obaveze.

On kaže da je paradoks da se budžeti prave sa "naopake strane", te da će vrijeme pokazati da li će doći do rebalansa ovogodišnjeg budžeta.

"Prvi kvartal je najmanje izdašan po prihodima u odnosu na ostala tri u godini. Prihodi u ovom kvartalu su na nivou prošlogodišnjih i tako smo ih i planirali. S druge strane, oni će zavisiti i od toga kako ćemo ići sa komponentom finansiranja", rekao je Krajina za Televiziju OBN.

On je naveo da je u finansiranju predviđeno izdavanje 290 miliona vrijednosnih papira, 60 miliona kratkoročnih i 230 miliona dugoročnih trezorskih zapisa i jedan kredit Evropske komisije od 57 zapisa.

Govoreći o povećanju stope poreza, Krajina kaže da je to pitanje delikatno, jer znači "poskupljenje života", ali i "manje uzimanje kredita".

Krajina je rekao da ukupan dug Federacije BiH danas iznosi 4,8 milijardi KM, od čega su oko milijardu KM obaveze preduzeća.